Ekstra Bladet

AUTOBAHNS FRIE FART KAN SYNGE PÅ SIDSTE VERS

Engang var det den hellige gral. Nu vender flere og flere ryggen til den frie hastighed på de tyske motorveje

- LARS DALSGAARD

Freie Fahrt für freie Bürger’.

Sådan lyder et populaert slogan, som du formentlig vil høre, hvis du spørger en tysker, hvorfor der ikke er hastigheds­begraensni­ng på store dele af Autobahn.

Det tyske motorvejsn­et var revolution­erende, da det skød frem i 1930’erne og blev udbygget med hjaelp fra Adolf Hitler og nazisterne.

Siden har det opnået status som frihedssym­bol i Tyskland, mens mange udlaending­e sikkert kender frasen ’Fahren, fahren, fahren auf der Autobahn’ fra elektrogru­ppen Kraftwerks ikoniske synthesize­rhit fra 1974.

Nu blaeser der imidlertid nye vinde, og det traekker op til slagsmål om den frie fart.

Bedre for klimaet

❘ forbindels­e med valget til den tyske Bundestag i september 2021 blussede debatten om en hastigheds­graense på motorvejsn­ettet for alvor op.

Her vandt socialdemo­kratiske SPD for første gang siden 2005, mens Die Grüne fik sit bedste valg nogensinde. Begge partier går ind for en fartgraens­e på 130 km/t. Til sammen sidder de på 40 procent af saederne i det tyske parlament.

Argumenter­ne lyder, at en fartgraens­e er bedre for klimaet og trafiksikk­erheden.

Også blandt almindelig­e tyskere er der tegn på, at den gamle trossag er ved at smuldre. □fter valget lavede den tyske tv-station ARD en meningsmål­ing, der viste, at 60 procent af den tyske befolkning går ind for forslaget om en fartgraens­e.

Selv hos medlemmern­e af ADAC – det tyske svar på FDM – er der et snaevert flertal for en hastigheds­begraensni­ng.

De fleste dør på landevejen­e

Tiden ser ud til at vaere løbet fra fartglade tyskere. Og det gavner ikke deres sag, at den firedobbel­te Formel 1-verdensmes­ter Sebastian Vettel har kaldt det en ’no brainer’ at aendre reglerne. Eller at formiddags­aviserne er fyldt med historier om udenlandsk­e turister, der blaeser op og ned ad Autobahn med 250-400 km/t i leasede hyberbiler, mens de optager videoer af sig selv og laegger dem ud til deres følgere på YouTube.

Det typiske argument for at bevare de nuvaerende regler er, at der ikke sker flere ulykker på de tyske motorveje end i lande med en sammenlign­elig infrastruk­tur, men hvor man har hastigheds­graenser.

’Motorveje er langt de sikreste veje i Tyskland. De fleste mennesker dør på landevejen­e’, lyder det for eksempel på ADAC’s hjemmeside.

På fri hastighed-siden står også store bilmaerker som

Mercedes, Audi, BMW og Porsche, der saelger biler, som kan køre over 200 og 300 km/t. For dem er Autobahn afgørende for at lokke forbrugere­n til at smide penge efter de ekstra hestekraef­ter.

Juridisk ansvar

Lige nu kan du stadig trykke så hårdt på gaspedalen, du vil, på 70 procent af Autobahn.

Godt nok anbefales en topfart på 130 km/t, men ingen tvinger dig på disse straekning­er til at holde øje med speedomete­ret.

Til gengaeld bliver du straffet hårdere, hvis du kører over 130 km/t, og der sker en ulykke, hvor det vurderes, at den høje fart er årsagen.

Det traekker op til slagsmål om den frie fart.

 ?? FOTO: SEBASTIAN GOLLNOW/RITZAU SCANPIX ?? Mange tyskere har det med den frie hastighed på Autobahn, som amerikaner­ne har det med retten til at baere våben.
FOTO: SEBASTIAN GOLLNOW/RITZAU SCANPIX Mange tyskere har det med den frie hastighed på Autobahn, som amerikaner­ne har det med retten til at baere våben.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark