Ekstra Bladet

AIRBAG I AUTOSTOLEN

Autostole bliver stadig sikrere, viser ny stor test, hvor første autostol med airbag er iblandt

- NIELS FRIIS

Sikkerhed for børnene i bilen er et altafgøren­de parameter, og den gode nyhed er, at autostole bliver mere og mere sikre.

Den første autostol med airbag har netop vaeret til sikkerheds­test. Autostolen Cybex Anoris T har en airbag siddende i en pude foran barnet, som i daglig brug benyttes til at holde barnet på plads i autostolen. ❘ tilfaelde af en kollision pustes airbaggen i løbet af 40 millisekun­der op og fastholder på den måde barnet i stolen, så det ikke udsaettes for voldsomme bevaegelse­r.

Det oplyser FDM i en pressemedd­elelse.

– Den nye autostol med airbag er den største nyhed i årets store test, hvor sikkerhede­n blandt de 32 autostole generelt er høj. Airbags har vi kendt i biler i årtier, hvor de har forbedret sikkerhede­n markant. At den første autostol nu også har fået indbygget airbag, er kun positivt og viser sig i testresult­atet, der er til seks stjerner. Det er det bedste resultat for en autostol i flere år, siger Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør i FDM.

– Autostolen med airbag fra Cybex skal altid monteres fremadvend­t. Den passer derfor først til børn i alderen 18 måneder og op til seks år, og er testet med to dukker, hvor den ene svarede til et barn på halvandet år og den anden et barn på seks år. ❘ begge tilfaelde var sikkerhede­n i top og naesten lige så god som i bagudvendt­e autostole, siger han.

Tre dumper

❘ den nye test af autostole har i alt 32 stole vaeret gennem strabadser­ne, og de fleste af stolene scorer fire eller fem stjerner, mens syv stole kun er betinget anbefalet. Tre autostole dumper på dårlig sikkerhed eller fund af skadelige stoffer. Hvor sikker en autostol er afhaenger i høj grad af, at den betjenes korrekt. Både når det gaelder montering i bilen, og når barnet skal spaendes fast.

– Tidligere undersøgel­ser har vist, at mange ofte betjener autostole forkert, hvilket forringer sikkerhede­n. Derfor er nem montering og betjening et afgørende parameter, når vi tester autostole. Også her er der sket en forbedring over årene, så risikoen for fejlmonter­ing er blevet minimeret, siger Søren W. Rasmussen.

I begge tilfaelde var sikkerhede­n i top

 ?? FOTO: FDM/ADAC ?? Nu kan du også få autostole med indbygget airbags.
FOTO: FDM/ADAC Nu kan du også få autostole med indbygget airbags.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark