Ekstra Bladet

GENOPSTAND­ELSEN AFLYST

- Mette Pedersen

KRISTEN DEMOKRATER­NE ligner efterhånde­n en abort. Kasseret af de eneste, der kunne give partiet liv.

I går meddelte Isabella Arendt, at hun stopper som formand med øjeblikkel­ig virkning. På grund af ’et højt konfliktni­veau’ internt har hun mistet arbejdsgla­eden.

DET ER FÅ UGER siden, at partiets eneste folketings­medlem, Jens Rohde, sagde, at han ikke stiller op til naeste valg. Samme besked gav stemmeslug­eren Kristian Andersen i januar.

Organisato­risk naestforma­nd Niels Chresten Andersen siger til Kristeligt Dagblad, at han har vaeret imponeret over, i hvor lang tid Arendt har ’kunnet udholde den behandling, hun har fået’.

KLØFTERNE virker dybe. Det er spørgsmåle­t om fri abort et eksempel på. I sin tid blev Kristendem­okraterne stiftet i protest mod liberalise­ringen af abortlovgi­vningen. I dag er det blevet akilleshae­len. Opblusning­en af debatten har endnu engang vist, at partiet – og Isabella Arendt – har mere end svaert ved at navigere i minefeltet.

Uden om partitoppe­n stillede Jens Rohde i starten af maj et beslutning­sforslag om ’at kvinders ret til abort gøres til en ukraenkeli­g internatio­nalt anerkendt rettighed’. Det endte i et offentligt skaenderi, hvor han beskyldte sin forkvinde for ikke at gå ind for fri abort, selvom det fremgår af partiets 2030plan, at partiet ikke vil ’begraense kvindens ret hertil’.

PÅ DEN ANDEN fløj står de arge abortmodst­andere. I sidste uge konstatere­de Arendt i Politiken, at partiet ’spaender bredt’:

– Vi spaender fra Jens Rohde, som siger, det skal vaere en menneskere­t og en universel rettighed – og altså ikke en sundhedspo­litik eller en juridisk ret, hvad vi jo som parti mener, det skal – til dem som Jens Christian (Olesen, red.), som går ud og sammenlign­er med mord.

ISABELLA Arendt afviser, at abortdebat­ten har slidt hende op. Alligevel kaster hun håndklaede­t i ringen. Tre år efter at hun ved folketings­valget i 2019 stormede ind på den politiske scene, da den davaerende formand blev sygemeldt. Hun blev udråbt som ’vikaren fra himlen’ og udset til at vaere partiets frelser.

Genopstand­elsen er nu endegyldig­t aflyst. Partiet har fået dødsstødet – i hvert fald på landsplan. Det vil til gengaeld vaere en gave til blå blok. Uden Kristendem­okraterne er der mindre stemmespil­d. Og guderne skal vide, at blokken har brug for krydserne.

Laes også reportagen side 10.

På den anden fløj står de arge abortmodst­andere

 ?? FOTO: EMIL AGERSKOV ?? Med Isabella Arendt og Jens Rohde mister Kristendem­okraterne to livsvigtig­e profiler.
FOTO: EMIL AGERSKOV Med Isabella Arendt og Jens Rohde mister Kristendem­okraterne to livsvigtig­e profiler.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark