Ekstra Bladet

LIGE I ØJET!

GIRO D’ITALIA: Biniam Girmay fik efter sin historiske etapesejr skudt en korkprop i øjet og måtte en tur på hospitalet Skår i glaeden

- JIMMI WILLEMOES JENSEN jwj@eb.dk

I går var en historisk dag i cykelsport­en

For med en sprintsejr over Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) blev Biniam Girmay (Wanty) fra Eritrea den første sorte afrikanske cykelrytte­r til at vinde en individuel etape i en Grand Tour.

Det var den 22-årige eritreer naturligvi­s både lykkelig og stolt over. Men glaeden blev for en stund parkeret, da sejrscerem­onien i Jesi i det østlige Italien endte med at koste ham en tur på hospitalet.

For da han skulle åbne den lyserøde prosecco, der altid bliver tildelt dagens sejrherre i Giroen, afslørede han, at det ikke er mousserend­e vine, han drikker mest af.

Den store flaske lod han nemlig stå på jorden, mens han bøjede sig ned for at åbne den. Det betød, at proppen sprang af og ramte den unge afrikaner lige i venstre øje.

Tog sig til øjet

Det gjorde nas, men Girmay fuldførte sin podiefejri­ng og fik sågar sprøjtet de dyre dråber ud over tilskuerne foran scenen.

Men han tog sig flere gange til øjet og talte smilende med de øvrige tilstedeva­erende på podiet – han vidste godt, at det havde set lidt kikset ud.

Kort efter blev han tilset af både løbslaegen og Intermarch­é-Wanty-Gobert-holdets egen laege, og de ville ikke løbe nogen risiko. Derfor sendte de ham på hospitalet, hvor han fik klap for øjet og besked om, at videre deltagelse i Giroen må bero på en vurdering inden 11. etape.

Man kan for Girmay kun krydse fingre for, at han kan fortsaette.

Ligger til en trøje

For med sejren på 10. etape ligger han nu nummer to i kampen om pointkonku­rrencen blot tre point efter franske Arnaud Démare (FDJ) – med gode muligheder for at blive den første afrikaner, der vinder en trøje i en Grand Tour.

Det vil han sikkert prøve – han var i hvert fald stolt over etapesejre­n:

– Jeg skabte historie. Tak til mit hold, til min familie og tak for støtten fra mine landsmaend. Denne sejr tilhører også dem, sagde han i mål.

Der resterer 11 etaper i løbet, der føres af spanske Juan Pedro López fra TrekSegafr­edo-hold.

Jeg skabte historie. Tak til mit hold, til min familie og tak for støtten fra mine landsmaend. Denne sejr tilhører også dem

 ?? FOTO: JENNIFER LORENZINI/RITZAU SCANPIX ?? Biniam Girmay tog sig flere gange til øjet efter sit uheld på podiet.
FOTO: JENNIFER LORENZINI/RITZAU SCANPIX Biniam Girmay tog sig flere gange til øjet efter sit uheld på podiet.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark