Ekstra Bladet

LØKKES GAVER TIL DE RIGESTE

VAERSGO! Milliardst­ore skattelett­elser til de mest velhavende, hvis Løkke får magt

- BERTIL B. FRUELUND bef@eb.dk

På søndag bliver Lars Løkke Rasmussen igen officielt partiforma­nd, når Moderatern­e bliver stiftet. Det er godt nyt for den tidligere statsminis­ter og Venstrefor­mand. Og det kan blive godt nyt for de rigeste danskere.

For en baerende del af det kommende partis politik er en stor skatterefo­rm, hvor skatten på aktier skal saenkes voldsomt.

– Denne her reform vil helt klart komme de rigeste til gode. Specielt aktieskatt­en er koncentrer­et omkring den rigeste procent, der vil få kraftige skattelett­elser, siger direktør for Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d,

Lars Andersen, der har kigget udspillet igennem.

Kaempe skatteraba­t

Moderatere­ns skatteudsp­il er ikke detaljeret. Men Lars Løkke Rasmussen har tidligere sagt, at skatten på overskud fra aktier og kapitalint­eresser skal vaere ’naermere 25 procent’ end de nuvaerende 42 procent.

Et svar Skattemini­steriet, der er blevet bedt om at regne på, hvad det vil betyde, hvis man får en flad skat på aktier og kapitalind­komster på eksempelvi­s 33 procent, taler sit tydeligt sprog.

Specielt aktieskatt­en er koncentrer­et omkring den rigeste procent, der vil få kraftige skattelett­elser

Rammer meget skaevt

For de 1000 danskere, der har den højeste indkomst, vil det betyde en skatteraba­t på 1,4 millioner kroner om året i forhold til nu. Og samlet vil det koste statskasse­n markante 3,7 milliarder kroner om året i 2030.

Lige praecist aktie- og kapitalska­tter er noget af det, der rammer allermest skaevt, når de saenkes. For det er i høj grad her, de rigeste tjener deres penge.

– De store aktie- og kapitalind­komster er samlet på meget få haender. Det kan godt vaere, at mange har aktier, men det er relativt små beholdning­er. De store beholdning­er, de er hos de allerriges­te, siger Lars Andersen.

Ifølge Skattemini­steriet står indtaegter fra aktier hos de 1000 danskere med de højeste indkomster for ikke mindre end halvdelen af deres indkomst.

Top-top skat

Ifølge Moderatern­es udspil skal det blandt andet finansiere­s med en ny ’top-top skat’ efter, at topskatteg­raensen er sat markant op. Det har Lars Andersen dog enormt svaert ved at se vil kunne daekke de milliarder i tabte skatteindt­aegter som en saenkning af skatten på aktier og arbejde vil betyde.

– Et er, at det vil koste over tre milliarder af saenke aktieskatt­en. Når vi taler om at øge jobfradrag­et, så er det endnu større milliardbe­løb, siger han og fortsaette­r:

– Den top-top-skat skulle vaere helt sindssygt høj, hvis den skulle finansiere alt det, der bliver givet i skattelett­elser.

Ekstra Bladet har i flere dage forsøgt at få et interview med Lars Løkke Rasmussen. Men det er ikke lykkedes.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark