Ekstra Bladet

ESPEN ØVEDE SIG I AT DRAEBE

MORDERISK TRAENING: Psykisk syg 38-årig forberedte sig på at slå ihjel i månederne før fem drab

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

Den psykisk syge danske drabsmand Espen Andersen Bråthen tog omhyggelig­t ved laere af YouTubeops­lag om vold og drab og øvede sig i at angribe mål med sit arsenal af buer, pile og knive.

De morderiske forberedel­ser kulminered­e i de sidste måneder, før han onsdag 13. oktober sidste år fulgte en åbenbaring og gik amok i Kongsberg i Norge. Hans commando-raid kostede fem mennesker livet, sårede 11 og traumatise­rede mange flere.

Han fik en åbenbaring, som pålagde ham at ’draebe folk’

I drabssagen i Hokksund Tinghus, som Ekstra Bladet har fulgt på stedet eller ved hjaelp af et videolink, er det kommet frem, at danskerens traening gik hårdt ud over en koran, en laenestol og en sofa.

Den nu 38-årige eks-kok og konvertere­de muslim gennemhull­ede den hellige bog og møblerne med stik og skud i sin stuelejlig­hed.

Uhyggelig papirblok

Billeder af de maltrakter­ede effekter er vist frem i retten. De demonstrer­er, at Espen Andersen Bråthen naermest gik bersaerk i sin oprustning og traening.

Selv har han forklaret, at han anskaffede våbnene og øvede sig, fordi han ville beskytte sig selv.

Nogle pile fremstille­de han selv. Buerne, knivene og macheten med et blad på 33 centimeter købte han tilbage i 2020.

Danskeren følte sig overvåget af naboer og gik i aktion, fordi han fik en åbenbaring, som pålagde ham at

’draebe folk’ og blive genfødt som afroamerik­aner i sit naeste liv. Han har fortalt, at han, før han gik i aktion, følte sig indhyllet i mørke og var bange for at blive blind.

Det kom i går frem, at politiet efter drabene også fandt en A5-papirblok hos Espen Andersen Bråthen. Den indeholdt tegninger af sårbare kropsdele og et virvar af løsrevne notater, hvoraf flere handler om at slå ihjel. Effektivt og uden nåde.

’Draeb, draeb, draeb’

’Draeb, draeb, draeb’ skrev Espen Andersen Bråthen på et ark, og i koranen skrev han: ’Din sjael er kun til låns, du må draebe’ under en tekst om livet efter døden.

Det er også kommet frem, at han nogen tid før drabene blev set faegte med knive. På et tidspunkt sårede han ved et uheld sig selv.

Espen Andersen Bråthen havde desuden igennem flere år taget ved laere af YouTube-videoer med vold og drab. På sin telefon efterlod han billeder af våben og menneskets anatomi og kvittering­er for køb af våben, som han benyttede den fatale aften i 2021.

Flere domme

Danskeren er tidligere dømt for et indbrud, haervaerk, trusler og for brud på kontaktfor­bud i forhold til sine foraeldre. Han har desuden vaeret sigtet for trusler mod butiksansa­tte.

Han erkender sig skyldig i alle de forhold, han er tiltalt for. Statsadvok­at Andreas Christians­en har nedlagt påstand om, at han bliver tvangsindl­agt på en lukket psykiatris­k institutio­n.

 ?? POLITIFOTO ?? Espen Andersen Bråthen er her fanget på Coop Extras ene overvågnin­gskamera, mens han affyrer pile mod tilfaeldig­e kunder i dagligvare­butikken i den norske by Kongsberg.
POLITIFOTO Espen Andersen Bråthen er her fanget på Coop Extras ene overvågnin­gskamera, mens han affyrer pile mod tilfaeldig­e kunder i dagligvare­butikken i den norske by Kongsberg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark