Ekstra Bladet

SVINDELOFF­ER FIK NYT MYSTISK OPKALD

KYNISKE BEDRAGERE: Herdis er en af de aeldre borgere, som har oplevet at blive svindlet over telefonen og for nylig blev hun igen udsat for forsøg på svindel

- METTE FLECKNER fleck@eb.dk

To gange har 71-årige Herdis haft den tvivlsomme fornøjelse at blive udsat for svindlere over telefonen.

Første gang lykkedes det gerningsma­endene at laense en konto med kassekredi­t for et stort beløb.

Anden gang blev hun udsat for et endnu mere raffineret svindelnum­mer af både en ’bankansat’ og en ’politimand fra økonomisk kriminalit­et’, men belaert af den dårlige erfaring, trådte en sund skepsis ind, og Herdis afbrød opkaldet.

Herdis bor i hovedstads­regionen og fortaeller sin historie i håb om, at det kan advare andre aeldre borgere mod at lade sig udsaette for svindel og bedrag, og at man ikke skal gå og skamme sig, selvom man er flov.

Første gang hun stiftede bekendtska­b med kyniske og udspekuler­ede bedragere var for et par år siden.

Skaebnen ville, at hun lå syg med 40 i feber, da hun blev ringet op af en mand, der udgav sig fra at vaere fra Herdis’ bank. Han sagde, at der var nogle transaktio­ner i gang fra hendes konto, og at det skulle stoppes omgående.

– Jeg blev så chokeret over, hvad der var ved at ske, og det skulle jo gå staerkt, så jeg gav ham de personlige oplysninge­r, som han bad om.

Straks efter var Herdis i dialog med sin bank, som kunne se, at der var flyttet et beløb og et andet var ved at blive flyttet fra hendes kassekredi­t til en anden fremmed konto. Det lykkedes siden banken at stoppe overførsle­rne.

– Men jeg var så vred på mig selv dengang.

Skete igen

For nylig fik Herdis et nyt mystisk opkald. En flink mand praesenter­ede sig fra en bank, som Herdis aldrig har haft kontakt med. Han sagde, at hun havde ønsket optagelse af to lån på 35.000 og 65.000 kroner hos dem, men da banken oplevede noget svindel, skulle han kontroller­e nogle oplysninge­r.

– Jeg sagde, at det var sødt af ham, at han ringede, og at det skulle bremses, for jeg havde ikke bedt om lån. Han fortalte, at en politimand så ville ringe til mig, fortaeller Herdis.

Og det opkald kom da også.

– Han var så sød, og der var ikke graenser for, hvad han kunne gøre for mig, siger Herdis. Men da hun hørte ’politimand­en’ skrive på et tastatur, og han ville have nogle personoply­sninger fra hende, fattede hun mistanke. Ikke mindst da han sagde, at hun kunne forsøge at lave en kontrolove­rførsel fra mobilepay på 50.000 kroner, så de kunne sikre, at alt var spaerret.

Han fortalte, at en politimand så ville ringe til mig

Skeptisk

– Jeg sagde til ham, at nu blev jeg skeptisk, for jeg havde oplevet svindel før. Han sagde så, at det kunne han godt se i sin sagsmappe. Det er så strengt, siger Herdis, der ikke er i tvivl om, at hun atter var udsat for forsøg på svindel.

Hurtigt efter var hun i kontakt med det rigtige politi telefonisk, som i øvrigt ikke havde en person med det navn i økonomisk kriminalit­et, og hun har siden spaerret alle digitale adgange.

– Selv om man måske bliver befippet, når nogen ringer op, så vil myndighede­r som bank, politi, Skat aldrig ringe og pr telefon bede om personlige oplysninge­r, siger hun.

 ?? ??
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? AEldres autoritets­tro gør dem i mange tilfaelde til lette ofre for Dankort-svindlere.
FOTO: JENS DRESLING AEldres autoritets­tro gør dem i mange tilfaelde til lette ofre for Dankort-svindlere.
 ?? FOTO: JONATHAN DAMSLUND. ?? Herdis blev fuppet
Herdis har før oplevet svindel over telefonen. I den sag fik hun oplyst af politiet, at man havde fundet den gruppe personer, som stod bag. For nylig blev hun udsat for et nyt raffineret forsøg på svindel.
FOTO: JONATHAN DAMSLUND. Herdis blev fuppet Herdis har før oplevet svindel over telefonen. I den sag fik hun oplyst af politiet, at man havde fundet den gruppe personer, som stod bag. For nylig blev hun udsat for et nyt raffineret forsøg på svindel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark