Ekstra Bladet

Sådan finder de deres ofre

-

En aeldre dame bliver ringet op af banken og får den chokerende besked, at nogen har hacket sig ind på hendes konto. Hun bedes oplyse sin adgangskod­e, så banken kan standse bedragerie­t. Banken vil endda sende en ansat forbi og hente damens kontokort.

Men det er alt sammen snyd og desvaerre en flittigt benyttet metode til at svindle aeldre borgere over hele landet.

Politiet bruger begrebet ’aeldresnyd’ om faenomenet, og hos Midt- og Vestsjaell­ands Politi har man lavet en undersøgel­se af, hvordan gerningsma­endene finder deres ofre i sager, hvor svindlerne har udgivet sig for at vaere fra banken eller fra politiet.

53 sager fra maj sidste år og frem til februar i år er blevet gennemgået, og 25 af ofrene er blevet interviewe­t.

Undersøgel­sen viser, at ofrene typisk er kvinder mellem 74 og 94 år, som overvejend­e bor alene.

Flere hed Else

– Det er vores indtryk, at gerningsma­endene via Krak og lignende finder personer, der har navne, som viser, at de kan vaere fra den aeldre generation. Derfor har vi blandt andet set flere med navnet Else blandt ofrene, siger Randi Mortensen fra Det Kriminalpr­aeventive Sekretaria­t i en pressemedd­elelse. Hun tilføjer, at svindlerne også i nogle tilfaelde finder oplysninge­r om personerne­s fødselsdat­o på Facebook.

Ifølge Midt- og Vestsjaell­ands undersøgel­se bruger svindlerne typisk den fremgangsm­åde, at de kører ud til et bestemt område, ringer ofrene op og overbevise­r dem om, at der er risiko for, at deres bankkonto bliver hacket. Derfor skal offeret oplyse sin adgangskod­e.

I nogle tilfaelde bliver pengene overført direkte til andre konti, men tit møder en mand op og praesenter­er sig som vaerende fra banken og henter offerets dankort.

Forvirrer offeret

Svindleren i telefonen bliver i røret for at forvirre offeret mest muligt og holder også forbindels­en, indtil medgerning­smanden er nået ned til naermeste dankortaut­omat for at haeve pengene, skriver politiet.

Hvis de aeldre skal beskytte sig selv bedst muligt mod svindlere, så skal de få hemmeligt nummer og sørge for, at der ikke står for mange oplysninge­r om dem på sociale medier, er meldingen fra Midt- og Vestsjaell­ands Politi.

 ?? ARKIVFOTO: ANITA GRAVERSEN ?? Politiet har flere gode råd til de aeldre, så de kan beskytte sig mod svindlere.
ARKIVFOTO: ANITA GRAVERSEN Politiet har flere gode råd til de aeldre, så de kan beskytte sig mod svindlere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark