Ekstra Bladet

Vi kommer ikke til at fryse til vinter

-

Danskerne kommer ikke til at fryse til vinter.

Sådan lød meldingen i går fra klimaminis­ter Dan Jørgensen og og Energistyr­elsen på et pressemøde i København.

Danmark kommer ikke til at mangle gas og olie som følge af krigen i Ukraine. Og selv hvis situatione­n bliver forvaerret, er der en plan.

– Førsteprio­riteten er, at danskerne ikke skal fryse til vinter, siger Kristoffer Böttzauw, der er direktør i Energistyr­elsen.

Situatione­n er spidset til, efter at det russiske gasselskab Gazprom i denne uge har lukket for gassen til blandt andet Danmark igennem selskabet Ørsted.

Andre kilder

Der er dog ingen gasledning direkte fra Rusland til Danmark. Det betyder, at selv om Gazprom ikke vil saelge gas til Ørsted, kan man fra dansk side fortsat skaffe gas fra andre kilder.

Ifølge klima-, energi– og forsynings­minister Dan Jørgensen (S) vil det først vaere på et senere tidspunkt, at konflikten omkring gas og olie kan skabe problemer for Danmark.

– Lige nu får den russiske beslutning ikke betydning for forsynings­sikkerhede­n.

Hvis der opstår en krise, er de danske myndighede­rs plan A, at danske borgere og virksomhed­er får gas fra Norge og gennem det danske Tyra-felt.

Nødlagre

Det betyder også, at det stadig vil vaere muligt at forsyne danske boliger, hospitaler og virksomhed­er med gas.

– Vi kan aktivere vores nødlagre, og vi vil i vaerste fald bede virksomhed­er om at reducere eller helt lukke, siger Dan Jørgensen.

– Det er en situation, vi ikke håber, at vi kommer til at stå i. Men vi er forberedte, når det sker, tilføjer ministeren.

Ifølge Kristoffer Böttzauw vil gaslagrene i tilfaelde af en krisesitua­tion kunne raekke i fire til fem måneder. Det kan dog vaere kortere, hvis vi kommer ind i vinteren, siger han.

I forhold til olien er den ifølge Dan Jørgensen fortsat stabil. Og hvis der opstår en krisesitua­tion, har vi også her lagre, vi kan tage fra.

 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Selv hvis det bliver koldt, behøver vi ikke frygte for ikke at kunne holde varmen.
FOTO: ERNST VAN NORDE Selv hvis det bliver koldt, behøver vi ikke frygte for ikke at kunne holde varmen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark