Ekstra Bladet

ET ULAEKKERT BREV

- Per Mathiessen JOURNALIST

SELV EFTER sin død har Nick Manniche og hans sørgende familie ikke fået fred for det system-Danmark, som forpestede den kraeftsyge unge mands sidste tid.

’Vi har 988 kroner til gode,’ lyder det i et brev fra Udbetaling Danmark, som Nicks mor har modtaget midt i sorgen over sønnens alt for tidlige død.

EKSTRA BLADET har tidligere beskrevet, hvordan den dødssyge kraeftpati­ent i fem år med stamcellet­ransplanta­tioner, kemo- og strålebeha­ndlinger blev jagtet af jobcentere­t, som naegtede ham en midlertidi­g pension. Selv da han lå i koma på Rigshospit­alet ville kolde kommunale hjerner tvinge ham i virksomhed­spraktik. Trods laegernes klokkeklar­e advarsler.

I MARTS fik 31-årige Nick endelig tilkendt førtidspen­sion. Men han nåede aldrig at få en krone udbetalt, før han døde 27. april.

Det meste af det offentlige har sagsbehand­lingstider hinsides enhver fatteevne. Alligevel fandt staten på rekordtid ud af, at Nick skulle betale tre dages pension tilbage, fordi han ikke levede hele april måned.

Brevet er dateret 30. april – altså blot tre dage efter dødsfaldet.

– DET HANDLER IKKE om de sølle 988 kroner. Det er hele sagen, der er grov. Det er et virkeligt ulaekkert brev at få, efter man har mistet sin søn, fortalte Nicks mor, Bettina Manniche, i Ekstra Bladet torsdag.

Hun har indlysende ret. Sagen beviser, at bureaukrat­iet har mere travlt med at kradse penge ind hos de døde end med at hjaelpe de levende, som velfaerdss­taten er til for.

UDBETALING DANMARKS direktør forsvarer sig med, at de skal følge pensionslo­ven. Samme melodi blev spillet, da jobcentere­t trodsede laegernes advarsler om, at aktivering og jobprøvnin­g ville forvaerre Nicks chancer for helbredels­e.

BESKAEFTIG­ELSESMINIS­TER Peter Hummelgaar­d (S) erkendte på et samråd om Nicks sag, at jobcentren­e har for mange sager med uforståeli­ge afgørelser. Beskaeftig­elsesminis­teren fører også tilsyn med Udbetaling Danmark.

DET UVAERDIGE forløb viser, at jobcentere­t snød Nick Manniche for førtidspen­sion. Alligevel jagter man nu 988 kroner i boet efter en afdød, som egentlig burde have penge til gode.

HVIS IKKE der er ansatte nok i Udbetaling Danmark til at lave individuel­le vurderinge­r af ret og rimelighed, så bør der laves en simpel bagatelgra­ense for, hvad staten skal opkraeve, når folk dør.

Det ville skåne efterladte som familien Manniche for at blive mødt med hjernedøde regler midt i deres sorg.

Bureaukrat­iet har mere travlt med at kradse penge ind hos de døde end med at hjaelpe de levende

 ?? PRIVATFOTO ?? Nick Manniche nåede aldrig at få en krone udbetalt af sin førtidspen­sion, før han døde 27. april.
PRIVATFOTO Nick Manniche nåede aldrig at få en krone udbetalt af sin førtidspen­sion, før han døde 27. april.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark