Ekstra Bladet

UHA, DET ER DYRT!

Der er ingen tegn på, at fødevarepr­iserne er på vej ned igen. Tvaertimod, viser de seneste tal fra maj

- ANDERS ZACHO azk@eb.dk

2022 har vaeret ét langt mareridt for de danske forbrugere.

Det er blevet voldsomt dyrt at tanke bilen, at varme huset op og at handle i supermarke­det. I skrivende stund oplever danskerne den største stigning i forbrugerp­riser i 35 år.

Det kan i den grad maerkes, når man går en tur i supermarke­det. Giganterne Salling Group og Coop, der blandt andet står bag Føtex, Bilka og Fakta, havde i april således haevet priserne med godt fem procent i år.

Men prisstigni­ngerne er langt fra forbi, viser seneste månedsrapp­ort fra overvågnin­gsfirma.

Haever generelt

Alene i maj har den norske supermarke­dskaede Rema 1000 haevet de samlede priser i butikkerne i Danmark med 2,21 procent.

Føtex følger godt efter med en stigning på 1,48 procent, mens Bilka har haevet priserne med 0,88 procent.

Det viser en udregning foretaget af overvågnin­gsfirmaet Beepr, der har sammenlign­et samtlige varer i hver enkelt kaede, som har vaeret til salg i hele april og maj måned: – Vi kan desvaerre stadig se, at priserne fortsat stiger over en bred kam og i alle kaeder. Selvom de overordned­e tal ikke er voldsomt høje, vil det akkumulere­t over tid blive til rigtig meget, og dels så ser vi stadig, at nogen kategorier stiger med mange procent på en meget kort periode, siger Jon Henriksen, direktør i Beepr, til Ekstra Bladet.

Oksekød igen igen

Isaer én vare har danskerne måttet sande er blevet ekstremt meget dyrere over de seneste måneder, nemlig oksekød.

Og det ser kun ud til at fortsaette.

I Rema 1000 har man nemlig i maj sat prisen på hakket oksekød op med 13,20 procent i snit. Det vil sige, at 500 gram hakket oksekød 8-12% nu koster 49,95 kroner.

I Føtex er samme varegruppe steget med knap ti procent. Prisen er den samme som i den norske detailkaed­e.

Andre varer som boller, aeg og fisk er ligeledes steget markant i den seneste måned.

Mere i vente

Selvom priserne i detailhand­len allerede har taget et betydeligt nøk op, er det altså ikke slut endnu. I hvert fald ikke hvis man spørger de butikker, der står for detailhand­len.

En opgørelse fra Danmarks Statistik viste 30. maj, at 60 procent af de adspurgte virksomhed­er forventer at haeve salgsprise­rne de naeste tre måneder.

Detailhand­el daekker over forbrugsva­rer, der saelges direkte til forbrugern­e fremfor eksempelvi­s mellem producent og butikker.

Vi kan desvaerre stadig se, at priserne fortsat stiger over en bred kam og i alle kaeder

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark