Ekstra Bladet

De Radikale truer med at vaelte regeringen hvis Rwanda-plan udføres

-

De Radikale og politisk leder Sofie Carsten Nielsen truer med at traekke støtten til regeringen og statsminis­ter Mette Frederikse­n (S) inden et valg, hvis den model for at sende asylansøge­re til Rwanda, der lige nu er på tegnebraet­tet, bliver ført ud i lyset.

Det sker i et interview med Jyllands-Posten.

Adspurgt af avisen om, hvad konsekvens­en bliver, hvis regeringen gennemføre­r den nuvaerende Rwanda-plan, lyder svaret:

– Så kan vi ikke støtte den laengere. Det kan jeg ikke se for mig.

– Hvis det, vi ved, bliver aftalt med Rwanda i morgen, og vi helt uden om EU nu – og imod alle advarsler derfra – laver en aftale, der i så fald også bryder menneskere­ttighedern­e, så er vi virkelig på dybt vand i Danmark, uddybede Sofie Carsten Nielsen inden meldingen til et offentlig arrangemen­t i Aarhus ifølge Jyllands-Posten.

Regeringen har endnu ikke en aftale med det afrikanske land om et modtagecen­ter for asylansøge­re.

Opbakning fra blå partier

Sidste år blev en aendring af udlaending­eloven vedtaget, der gør det muligt at oprette et modtagecen­ter uden for Europa.

Det skete med opbakning fra blå partier. Alle regeringen­s støttepart­ier er imod den nuvaerende plan for et modtagecen­ter i Rwanda.

Sofie Carsten Nielsen og De Radikale er dog ikke ’principiel­t imod’ et modtagecen­ter i udlandet, hvis det sker gennem en faelles EU-løsning og i et land, hvor menneskere­ttighedern­e er i orden.

Socialdemo­kratiet fremlagde første gang ønsket om et modtagecen­ter i et tredjeland i 2018.

Idéen om lige praecis Rwanda som det tredjeland er Socialdemo­kratiet dog ikke ene om.

I april indgik Storbritan­nien en aftale med Rwanda om at sende asylansøge­re til landet.

De første asylansøge­re fra Storbritan­nien ventes at flyve mod Rwanda 14. juni. Det gaelder asylansøge­re, der siden 1. januar er kommet ulovligt ind i Storbritan­nien.

 ?? FOTO: PHILIP DAVALI/RITZAU SCANPIX ?? Bliver Rwanda-plan til virkelighe­d, kan Sofie Carsten Nielsen ikke se for sig, at R støtter Mette Frederikse­ns regering.
FOTO: PHILIP DAVALI/RITZAU SCANPIX Bliver Rwanda-plan til virkelighe­d, kan Sofie Carsten Nielsen ikke se for sig, at R støtter Mette Frederikse­ns regering.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark