Ekstra Bladet

SKUDT TIL HJØRNE

Kulturmini­ster Ane Halsboe-Jørgensen udskyder endnu en gang beslutning­en om, hvorvidt den danske regering skal deltage i VM i Qatar

- CARL EMIL NIELSEN cetn@eb.dk

Dødsstraf, forbud mod homoseksua­litet, forbud mod kaertegn i det offentlige rum og forbud mod kritiske udtalelser om Qatar.

Det er blot nogle af de ting, der står opremset i Udenrigsmi­nisteriets nye rejsevejle­dning til fodboldfan­s, som planlaegge­r en fodboldtur til ørkenstate­n under efterårets VM.

Men regeringen naegter stadig at svare på, om historiens mest kontrovers­ielle VM bliver med officiel deltagelse fra den danske stat.

– Der er ikke taget stilling endnu. Når vi kommer taettere på, vil jeg traeffe en beslutning om, om vi vaelger at deltage, eller om vi fravaelger det, siger kulturmini­ster Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Ekstra Bladet, der ikke ønsker at uddybe, hvad ’taettere på’ betyder.

Kulturmini­steren begrunder den manglende stillingta­gen med, at debatten om Qatars undertrykk­ende regime på den måde bliver holdt i live.

– Jeg ønsker at gøre mit til, at den debat fortsaette­r på så højt og larmende niveau som overhovede­t muligt. Det mener jeg, har den største omkostning for Qatars styre.

– Når man laeser de ting, der står sort på hvidt i den nye rejsevejle­dning, er det så ikke fuldstaend­ig oplagt, at regeringen ikke skal deltage?

– Altså de der forhold er jo helt horrible. Jeg ønsker, at vi skaber mest mulig opmaerksom­hed på, at de ting skal aendres.

– Måske er det naivt, at man kan aendre Qatar til det bedre. Men nu er der altså VM i Qatar. Og vi kan ikke lave den beslutning om. Jeg synes, det er min opgave at bruge den slutrunde for at laegge det størst mulige pres, lyder det fra Halsboe-Jørgensen.

Faelles beslutning

Ministeren er i løbende dialog med andre EU-lande, og hun ser gerne, at der bliver truffet en faelles beslutning om enten deltagelse eller boykot af slutrunden.

– Vi har en internatio­nal dialog omkring det. Vi kommer til at tage en dansk beslutning, men selvfølgel­ig taler jeg med mine kollegaer i andre europaeisk­e lande, siger hun.

– Bliver beslutning­en taget af regeringen, eller gør I bare som de andre EU-lande?

– Vi tager selvfølgel­ig bestik af de andre lande. Men det er en dansk beslutning, om Danmark deltager.

– Men er det ikke en oplagt mulighed for at vaere foregangsl­and?

– Det er en oplagt anledning til at vise vores vaerdier. Jeg oplever faktisk en dansk indsats, der bruger anledninge­n til at få bragt os et bedre sted hen.

– Hvorfor ikke udnytte muligheden til at tage en beslutning og vaere et eksempel for de andre lande?

– Jeg synes også, vi bruger den her tid til at tage dialogerne og laegge det pres, der skal til. Jeg ønsker, at diskussion­en fortsaette­r helt op til slutrunden, fordi det laegger det største pres på Qatar.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark