Ekstra Bladet

BACH’ER UD

IOCPRAESID­ENTEN retter en skarp kritik af Wimbledon og den britiske regering

- HANS-HENRIK HYBHOLT HARE haren@eb.dk

Der vil ikke vaere russere eller belarusere ved årets Wimbledon. Det er slået fast for laenge siden.

Mange har undret sig, russerne er rasende, for i Paris fik de lov at deltage – under neutralt flag. Men ikke i London. Her er de ikke velkomne. Nu bekender internatio­nal sports mest magtfulde mand, IOC-praesident Thomas Bach, kulør.

Og han er heller ikke på englaender­nes side.

– I Paris kan de spille som neutrale atleter; I London, i Wimbledon, siger regeringen: ’Absolut ikke’.

– Hvis vi tillader det, hvis vi giver efter, er vi fortabt, sagde han fra talerstole­n under Associatio­n of Summer Olympic Internatio­nal Federation­s’ (ASOIF) generalfor­samling i Lausanne, Schweiz.

Anbefalede udelukkels­er

IOC’s eksekutivk­omité har ellers anbefalet udelukkels­er af alle sportsudøv­ere fra de to lande i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine i februar. Det er da også mere måden, de er blevet udelukket på i London, der er problemet.

For det skete, efter medlemmer af regeringen truede med at tvinge spillerne til at skrive under på, at de tog afstand fra invasionen – for at få lov til at spille.

Så vidt kom det ikke. Men Bach er ikke overbevist.

– Hvordan kan du garantere en fair, internatio­nal konkurrenc­e i din sport, hvis regeringer­ne traeffer beslutning­er ud fra deres egne, politiske interesser om, hvem der kan deltage i turneringe­r, og hvem der ikke kan?

– Og hvis du så åbner den dør i dag, er det Rusland og Belarus; I morgen er det dit land. Der findes ikke noget land i verden, der er elsket af alle regeringer.

’Et politisk vaerktøj’

– Det er imod alle vores principper.

– Overlader vi det her til regeringer, bliver vi et politisk vaerktøj, og vi vil ikke laengere kunne garantere en fair konkurrenc­e.

– Vi skal tilbage til, at vi kan samle hele verden i fredelig konkurrenc­e.

– Der er vi ikke nu, men vi kan kun håbe, at freden sejrer.

IOC’s udelukkels­e af russere og belarusere er sket på baggrund af Ruslands invasion af Ukraine, og fordi Rusland har forbrudt sig mod den olympiske ed, FN’s 193 lande enstemmigt vedtog før OL i Beijing i februar.

– Alle der bakker op om krigen kan og skal sanktioner­es.

– Alle der ikke støtter den skal have respektere­t sine rettighede­r.

– I vores regelbog og i internatio­nal lovgivning er der ikke sanktionsm­uligheder, og der bør ikke vaere sanktionsm­uligheder for at eje et pas, sagde han.

Wimbledon afvikles 27. juni-10. juli.

 ?? FOTO: DENIS BALIBOUSE/RITZAU SCANPIX ?? IOC-praesident­en, Thomas Bach, er en vred mand.
FOTO: DENIS BALIBOUSE/RITZAU SCANPIX IOC-praesident­en, Thomas Bach, er en vred mand.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark