Ekstra Bladet

BLÆSER PÅ RWANDATRUS­SEL

INGEN SLINGER: De radikales trussel om at vaelte regeringen, hvis de laver asyl-lejre i Rwanda, preller af på Socialdemo­kratiet

- BRIAN WEICHARDT bw@eb.dk

De radikale vil vaelte regeringen, hvis den opfører lejre i Rwanda og flyver alle asylsøgere derhen. Det siger de radikales leder, Sofie Carsten Nielsen.

Men den trussel preller af på Socialdemo­kratiet, fastslår partiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, overfor Ekstra Bladet.

Planen om at lave lejre uden for Europa, hvor Danmark så kan sende alle sine asylsøgere hen, er et af regeringen­s mest centrale valgløfter. De kaldte selv planen ’realistisk’, men den er endnu ikke blevet til noget.

– Rasmus Stoklund, dropper I den plan nu?

– Det er jo velkendt, at vi er uenige med de radikale på mange udlaending­e-politiske spørgsmål, og det har vi jo vaeret, siden vi foreslog at etablere et modtagecen­ter uden for Europa. På den måde er der ikke det store nye i, at vi er uenige på det her punkt.

– Men dropper I det?

– Vi arbejder på at realisere det. Men det skal leve op til vores internatio­nale forpligtel­ser om, at menneskere­ttighedern­e overholdes, siger han og fortsaette­r:

– Vi forsøger stadig at se, om vi kan lave en aftale med Rwanda om det her. Jeg håber, at de radikale vil se med milde øjne på det, hvis vi lykkedes med at lave en aftale, hvor vi ikke kraenker nogens menneskere­ttigheder.

– Så fortsaette­r I som hidtil, eller skifter I kurs nu?

– Vi har siden 2019 forsøgt at realisere det her forslag, og det fortsaette­r vi med. Og jeg håber, at vi lykkes med det. Det er de radikale, der afgør, hvordan de så agerer på det, siger Stoklund.

Radikale tavse

Og her ville Ekstra Bladet gerne have bragt de radikales reaktion på, at Socialdemo­kratiet kvaerner videre. Men det kan ikke lade sig gøre, fordi pressetjen­esten understreg­er, at partitoppe­n ikke har mere at tilføje.

Ekstra Bladet ville også

Vi arbejder på at realisere det

gerne have haft svar på, hvorfor partiet først vil vaelte, når lejren er en realitet, men ikke mens regeringen arbejder på det.

Og hvordan støttepart­iet forholder sig til, at blå blok også vil have en asyl-lejr uden for Europa, hvorved det ikke umiddelbar­t hjaelper at vaelte regeringen.

Men der bliver altså meldt hus forbi. Vaelte-meldingen kommer, en måned efter at Ekstra Bladet første gang begyndte at spørge støttepart­ierne, om de kan se sig selv støtte – eller sidde i – en regering, der laver asyl-lejre i Rwanda.

Hypotetisk

Partierne har hele tiden afvist at svare på spørgsmåle­t med henvisning til, at det er ’et hypotetisk spørgsmål’, indtil asyllejren­e findes.

Men de radikale brød som det første af støttepart­ierne tavsheden i denne uge, hvor truslen med at vaelte blev givet i et interview med Jyllands-Posten. Hverken SF eller Enhedslist­en er kommet med en melding endnu.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? – Vi forsøger stadig at se, om vi kan lave en aftale med Rwanda om det her. Jeg håber, at de radikale vil se med milde øjne på det, siger Socialdemo­kratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund.
FOTO: JENS DRESLING – Vi forsøger stadig at se, om vi kan lave en aftale med Rwanda om det her. Jeg håber, at de radikale vil se med milde øjne på det, siger Socialdemo­kratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Storbritan­ien har allerede en aftale med Rwanda om at sende ayslansøge­re til landet. De forventes blandt andet at blive indkvarter­et i disse bygninger i Kigali.
FOTO: RITZAU SCANPIX Storbritan­ien har allerede en aftale med Rwanda om at sende ayslansøge­re til landet. De forventes blandt andet at blive indkvarter­et i disse bygninger i Kigali.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark