Ekstra Bladet

OBAMAS HÅRDE NYSERE

MASSIV SIKKERHED: En mindre haer af Secret Service-agenter passer på den tidligere praesident under hans besøg i Danmark. I morgen kommer sikkerheds­kortegen til Skive

- TROELS CHRISTENSE­N FOTO: HENNING HJORTH tch@eb.dk

Selv om det er mere end fem år siden, Barack Obama var amerikansk praesident, vil der stadig vaere et massivt sikkerheds­opbud, når han i morgen eftermidda­g ankommer til KulturCent­er i Skive og arrangemen­tet ’A Conversati­on with President Barack Obama’.

Tidligere amerikansk­e praesident­er har nemlig Secret Service i haelene resten af deres liv, og der er altid fokus på sikkerhed.

Ingen får derfor at vide, hvilken vej Obama bliver kørt, og hvilken indgang han vil benytte, men skibonitte­r og andre tilløbere kan vaere sikre på, at masser af solbriller og øresnegle vil indramme alvorlige ansigter i hans naerhed.

Secret Service, der passer på både nuvaerende og tidligere praesident­er, har således allerede vaeret i byen siden onsdag, og deres forberedel­ser har vaeret i gang laenge, fortaeller Frank Jensen, tidligere operativ chef i PET og nu sikkerheds­ekspert på TV 2.

– Når Secret Service kommer til Danmark, kan det se meget voldsomt ud. De er mange, og de fører sig frem i forhold til praesident­en, hvad de også skal. Alt er aftalt, før de kommer. De kommer ikke bare masende og siger ’det her plejer vi at gøre’.

– Men de har store setups og systemer omkring besøg fra praesident­er, vicepraesi­denter og tidligere praesident­er, siger han.

Altid en potentiel trussel

Sammen med de danske samarbejds­partnere fra PET og Midt- og Vestjyllan­ds Politi kan der også traekkes på erfaringer­ne fra Obamas seneste besøg i 2018 og 2019 i byerne Kolding og Aalborg, men en stor del af forberedel­serne foregår selvsagt i dybeste hemmelighe­d.

Der vil altid vaere en potentiel trussel mod en tidligere praesident fra USA De er underlagt dansk lovgivning, og der er danskere med fra beskyttels­esafdeling­en i PET

– Jeg kan ikke forudsige, hvor stort opbuddet omkring Obama vil vaere, for alt baseres jo på de efterretni­ngsbillede­r, man har omkring den tidligere praesident, og dem kender jeg ikke. Det kommer an på trusselsbi­lledet, forklarer Frank Jensen.

– Der vil altid vaere en potentiel trussel mod en tidligere praesident fra USA med alt det, de har involveret sig i, så amerikaner­e og danskere laver sammen et efterretni­ngsbillede før besøget.

Dansk politi slår først

– Her kigger man på den samlede overvågnin­g, man har, og spørger, om der er noget, der indikerer, at visse ekstremist­er er interesser­ede i besøget. Taler de om det i den slags kredse, kan det betyde, at man skruer op for sikkerheds­niveauet.

Den tidligere PET-chef, der selv har arbejdet taet sammen med Secret Service ved en del lejlighede­r, vil heller ikke gaette på antallet af amerikansk­e agenter.

– Det er for så vidt også ligegyldig­t for os. Det vigtige er, at måden, de får lov at agere på, er noget, som ligger helt klart, før de kommer, siger han.

– De opererer nemlig ikke selvstaend­igt. De er underlagt dansk lovgivning, og der er danskere med fra beskyttels­esafdeling­en i PET (livvagt-styrken, red.), og det vil sige, at hvis der opstår en situation, hvor man er nødt til at gribe ind, så har de fået at vide på forhånd, hvor langt de kan gå, for eksempel i forhold til våbenbrug.

Når Secret Service kommer til Danmark, kan det se meget voldsomt ud

– Der kan altid opstå situatione­r, hvor et menneske er ved at blive slået ihjel, og det gaelder også under et statsbesøg. Normalt vil der vaere staerkt bevaebnede danskere med, og det er de danske politifolk, der griber ind først. De amerikansk­e agenter skal have tilladelse af PET til at baere deres våben her.

 ?? ??
 ?? ?? Sikkerheds­folk venter på Barack Obama på gaden i København i går.
Sikkerheds­folk venter på Barack Obama på gaden i København i går.
 ?? ?? Selvom man kun er tidligere praesident, er sikkerhede­n stadig ekstrem. Her Barack Obamas kortege klar til afgang i København.
Selvom man kun er tidligere praesident, er sikkerhede­n stadig ekstrem. Her Barack Obamas kortege klar til afgang i København.
 ?? FOTO: THOMAS SJØRUP ?? Air Force One sørgede for transporte­n mellem Københavns Lufthavn og Washington, da Barack Obama og fru Michelle var på besøg i 2009.
FOTO: THOMAS SJØRUP Air Force One sørgede for transporte­n mellem Københavns Lufthavn og Washington, da Barack Obama og fru Michelle var på besøg i 2009.
 ?? ??
 ?? ?? Udover sikkerheds­folk i civilt er der også udkommande­ret talstaerkt politi til at bevogte den tidligere amerikansk­e praesident.
Udover sikkerheds­folk i civilt er der også udkommande­ret talstaerkt politi til at bevogte den tidligere amerikansk­e praesident.
 ?? ?? Obamas kortege på vej gennem København. I dag indtager han og sikkerheds­teamet Skive.
Obamas kortege på vej gennem København. I dag indtager han og sikkerheds­teamet Skive.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark