Ekstra Bladet

Brug af magt ved tvangsudse­ndelse var i orden

-

Politiets magtanvend­else var inde for skiven i video af tvangsudse­ndelse til Iran, mener ombudsmand.

Ombudsmand­en har undersøgt tvangsudse­ndelsen af en iransk-kurdisk kvinde og hendes børn fra Center Avnstrup i marts. Han har ikke fundet anledning til bemaerknin­ger om forløbet. Det skriver ombudsmand­en.

En video af tvangsudse­ndelsen skabte stor debat på de sociale medier. Haendelsen blev kritiseret for at vaere for voldsom. Den davaerende udlaending­e- og integratio­nsminister Mattias Tesfaye (S) blev indkaldt i samråd i sagen for at forklare forløbet.

Ombudsmand­en har vurderet, hvorvidt politiets magtanvend­else var nødvendig, forsvarlig og så skånsom som muligt.

En medarbejde­r fra ombudsmand­en var til stede under udsendelse­n. Vurderinge­n af forløbet bygger på observatio­ner af forløbet, kvindens adfaerd, og hvilken magtanvend­else politiet har brugt.

Ombudsmand­en mener ikke, at magtanvend­elsen giver anledning til bemaerknin­ger. Videoen blev oprindelig delt på de sociale medier af organisati­onen Trampolinh­uset i marts. Her skrev organisati­onen, at dens oplysninge­r pegede på, at kvinden var blevet medicinere­t for at passivere hende.

Medicin må alene gives på baggrund af en laegefagli­g beslutning. Myndigheds­personer må ikke medvirke til, at medicin bliver brugt til at pacificere en voldsom men rask person.

Afviser medicineri­ng

Laegen, som deltog i udsendelse­n, afviser over for ombudsmand­en, at have givet kvinden medicin. Der er heller ikke nogen oplysninge­r, der tyder på, at der er brugt medicin eller andre former for beroligend­e midler.

Derfor vil ombudsmand­en ikke foretage sig yderligere i den del af sagen.

Ombudsmand­en har heller ikke fået andre oplysninge­r eller observeret noget, som kan give anledning til kritik. Det skriver ombudsmand­en i et afsluttend­e brev til Hjemrejses­tyrelsen.

Ritzau

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark