Ekstra Bladet

I bedste fald er hun naiv

- Jan Jensen

vaeret en fodboldkam­p, HAVDE DET var hun blevet buhet ud af banen. Røvkedelig, defensiv pindsvinef­odbold. Ane Halsboe-Jørgensen er dog ikke fodboldspi­ller. Hun er kulturmini­ster. Men defensiv, det er hun.

Hun fik i går i Ekstra Bladet et meget enkelt spørgsmål. Bliver VM i Qatar i november-december med officiel dansk deltagelse eller ej? Det er et spørgsmål, der har haengt laenge i luften, men det er ikke til at drive et svar ud af hverken kulturmini­steren eller statsminis­teren.

heller ikke i denne DET LYKKEDES omgang. Hun synes i stedet, at man skal bruge tiden frem til VM på at laegge det størst mulige pres på Qatar. Hvilket pres, tillader jeg mig at spørge. Jeg har ikke bemaerket noget pres fra den danske regering. Det taenker jeg heller ikke, at VM-vaerterne i Qatar har.

Der i ørkensande­t går dagen stadig sin triste gang. Migrantarb­ejderne lider, slider, og nogle dør af arbejdspre­sset i den ulidelige varme. Kvinder, som har sex uden for aegteskab eller bliver voldtaget, risikerer stadig at blive pisket af politiet. Ja, piskning af kvinder finder sted i Qatar. Og der er et stort mørketal, fortaeller organisati­onen Human Rights Watch.

siger også i sit ikkesvar, MINISTEREN at hun oplever en dansk indsats, der bruger anledninge­n til at få bragt os et bedre sted hen. Det er ren papegøjesn­ak, som til forvekslin­g ligner de udtalelser, vi tidligere hørte fra DBU. På det seneste har vores fodboldled­ere dog vaeret tavse, når talen falder på Qatar.

Det er ren papegøjesn­ak, som til forvekslin­g ligner de udtalelser, vi tidligere hørte fra DBU

Det er, som om Jesper Møller og hans vaebnere har mistet talens brug, efter at den norske fodboldpra­esident, Lise Klaveness, i marts på FIFA’s kongres i Doha sagde det, der burde have vaeret sagt for laengst til både FIFA og VM-sheikerne. Nemlig at det var på et forkert grundlag, at VM blev placeret i Qatar, og at VMvaertern­e ikke har fået forbedret de elendige forhold, som alt for mange migrantarb­ejdere lever under.

kulturmini­ster VORES NUVAERENDE er desvaerre ikke på samme niveau som Klaveness. Ane Halsboe-Jørgensen tror på kritisk dialog. Men den eksisterer jo ikke. Hun håber på, at der blandt EUlande kan findes en faelles beslutning om enten deltagelse eller boykot af slutrunden. Det er i

Svaret bør selvfølgel­ig vaere, at den ellers så rejselystn­e Ane Halsboe-Jørgensen og hendes kolleger bliver hjemme

bedste fald naivt. Ingen af de store europaeisk­e lande kunne drømme om at blive vaek fra VM. Qatar har for laengst købt sig indflydels­e i regeringsk­ontorerne i Paris, Berlin og for den sags skyld også London. Her var Qatars emir for nylig på et charmebesø­g hos både dronning Elizabeth og premiermin­ister Boris Johnson. Nå, ja og så meddelte emiren, at Qatar over de naeste fem år vil investere 90 milliarder kroner i den engelske finindustr­i.

I forvejen ejer Qatar store dele af London og af Heathrow lufthavn.

kvitterede ved STORBRITAN­NIEN fra 2023 at ophaeve visumkrave­t til Qatars borgere. Tyskland er begyndt at købe gas i Qatar, og som i det britiske ejer Qatar også store dele af den tyske industri.

Blandt andet en ganske paen portion aktier i folkevogns­fabrikkern­e. Qatar er også sponsor i Bayern München.

I Frankrig er situatione­n velkendt. Her har Qatar investeret voldsomt siden 2010. Blandt andet i PSG, men også i den franske militaerin­dustri. Ingen af de store lande kommer til at boykotte noget som helst i forbindels­e med VM i Qatar.

den danske regering DERFOR KAN lige så godt svare på spørgsmåle­t nu. Og svaret bør selvfølgel­ig vaere, at den ellers så rejselystn­e Ane Halsboe-Jørgensen og hendes kolleger bliver hjemme.

 ?? FOTO: NICOLAI LORENZEN ?? Kulturmini­ster Ane-Halsboe-Jørgensen angriber ikke. Hun venter og venter og venter.
FOTO: NICOLAI LORENZEN Kulturmini­ster Ane-Halsboe-Jørgensen angriber ikke. Hun venter og venter og venter.
 ?? ?? EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR
EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark