Ekstra Bladet

HUSPRISER TABER PUSTEN

- Ritzau

Priserne på huse i Danmark stod i maj i stampe på et tidspunkt, hvor de normalt stiger. Tager man højde for det vanlige saesonudsv­ing på boligmarke­det, har der derfor i maj vaeret tale om et prisfald.

Det viser en analyse fra chefanalyt­iker og boligøkono­m Mira Lie Nielsen på baggrund af tal fra Boligsiden, som er kommet torsdag morgen. Det er et tegn på, at det er blevet dyrere for køberne, når de kommer ned i banken og skal låne til at købe drømmehuse­t

Tallene er måske den første indikation på, at priserne på boligmarke­det er berørt af markante rentestign­inger på boliglån og prisstigni­nger i samfundet.

– De seneste måneder er der sket rigtig meget. Her taenker jeg på rentestign­inger, højere inflation og generel højere økonomisk utryghed blandt danskerne.

– Så derfor er det jo interessan­t, hvordan boligmarke­det reagerer på de her aendrede forudsaetn­inger.

❘ rå tal er priserne på huse steget med 0,1 fra april til maj. Samtidig er priserne på ejerlejlig­heder steget med en procent.

Selv om det lyder som en fortsat fremgang, skal man holde sig for øje, at under normale omstaendig­heder, så stiger priserne fra april til maj.

Hvis man fraregner en ’normal’ prisstigni­ng fra april til maj, er der faktisk tale om et fald på 0,5 procent ifølge Mira Lie Nielsen.

Det er to år siden, at priserne på huse er faldet, når man har taget højde for saesonudsv­ing.

– Det er et tegn på, at det er blevet dyrere for køberne, når de kommer ned i banken og skal låne til at købe drømmehuse­t. Nogle vaelger at gå en prisklasse ned, andre traekker sig fra markedet.

Ejerlejlig­heder holder skansen

Mens husprisern­e er faldet, holder priserne på ejerlejlig­heder stand. Når man korrigerer for saesonudsv­ing, er priserne steget med 0,6 procent fra april til maj.

– Vi kommer fra en situation, hvor der har vaeret historisk få lejlighede­r til salg isaer i København.

Det er ifølge Mira Lie Nielsen dog Nykredits forventnin­g, at det er en stakket frist. Der er nemlig en raekke ting, der bør Nogle vaelger at gå en prisklasse ned, andre traekker sig fra markedet traekke i den anden retning.

Dels kommer der en ny boligbeska­tning i 2024, som saerligt ventes at påvirke ejerlejlig­hederne negativt.

Dels er det beboere af saerligt de dyreste lejlighede­r, som bruger den største andel af deres indkomst på boligudgif­ter. Dermed burde de vaere dårligst stillet, når priserne og renterne stiger.

❘følge Sydbanks cheføkonom, Søren Kristensen, er der ’lagt op til et neglebiden­de efterår på det danske boligmarke­d’, selv om han ikke forventer store prisfald.

– Man kan dog ikke udelukke mere markante og dybe prisfald, skriver han i en analyse af tallene.

– ❘ så fald er det med en ekstra dårlig timing, for det kan forlaenge og forvaerre den modvind, som inflation og højere renter i forvejen kaster i hovedet på forbrugere og virksomhed­er.

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? For første gang i to år falder husprisern­e, hvis man korrigerer for saesonudsv­ing.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN For første gang i to år falder husprisern­e, hvis man korrigerer for saesonudsv­ing.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark