Ekstra Bladet

NU KOMMER OPGØRET

- Hans Engell

alle med, at landsdomme­r PÅ BORGEN REGNER Michael Kistrup vil aflevere sin store beretning om mink-skandalen 30.juni. Dermed starter det endelige opgør om den sag, der i vaerste fald kan koste regeringen livet og medføre en rigsretssa­g mod statsminis­ter Mette Frederikse­n (S).

er det dog, at det MEN MERE SANDSYNLIG­T store opgør ender med en beretning i Folketinge­t, hvor et flertal udtrykker kritik af håndtering­en, og at hverken Mette Frederikse­n eller hendes regering vaelter. Reddet på stregen af Socialdemo­kratiet, SF, de radikale og Enhedslist­en plus det løse.

– isaer Radikale Venstre FOR NOGLE PARTIER – bliver det dog noget af en balancegan­g. For det bliver de radikale, der kommer til at afgøre, om sagen bare skal lukkes med en lang tekst fra et folketings­udvalg, eller om den skal have alvorliger­e konsekvens­er.

slaget til at forløbe: Dommeren SÅDAN KOMMER afleverer sin beretning til Folketinge­t. Muligvis udkommer den for første gang på USB-stik og ikke på print.

I modsaetnin­g til tidligere er det ikke regeringen, der modtager beretninge­n, men det saerlige granskning­sudvalg, som Folketinge­t har nedsat. Venstres Sophie Løhde er formand for udvalget, og hun har fra første dag vaeret på krigsstien i minksagen. Hvis det stod til hende, røg Mette Frederikse­n ligesom Struensee direkte bag tremmer i Kastellet.

uvenligt og noget provokeren­de DA DOMMEREN har valgt at aflevere sin beretning samtidig med, at Folketinge­t går på ferie, er det sandsynlig­t, at Granskning­sudvalget beslutter sig for at tage beretninge­n med på ferie sammen med badetøjet.

Så kan medlemmern­e ligge på stranden og tygge sig igennem den store mursten og vente med det politiske opgør til august. Det vil traekke sagen i langdrag, hvilket bestemt ikke generer de blå. Men det er ikke regeringen­s linje.

vil formentlig gerne have DEN RØDE SIDE sagen afklaret hurtigere med en ’naese’ til regeringen. Og så slut. Beretninge­n ventes også at indeholde massiv kritik af et helt kompagni ledende embedsfolk.

Det opgør er ikke en sag for Folketinge­t, men de enkelte ministre. Der kommer til at rulle hoveder i toppen af embedsvaer­ket, men al politisk interesse samler sig om statsminis­teren – ikke Fødevaremi­nisteriets departemen­tschef, som ikke lige havde jura som ’top of his mind’.

er, hvor flertallet DET STORE SPØRGSMÅL ligger i Folketinge­t. De blå partier vil have advokater sat på sagen til straks at vurdere ministeran­svaret – altså i lighed med blandt andet Tamilsagen og Støjberg-sagen to topadvokat­er udpeget af Advokatråd­et, som kan tage stilling til, om der kan gøres retligt ansvar gaeldende mod bl.a. statsminis­teren.

er de røde DEN MODEL ikke varme på. De mener ikke, at man kan sammenlign­e de tidligere sager med minksagen, bl.a. fordi

Graed statminist­eren krokodille­tårer eller aegte minktårer? den handler om en siddende regering. I de tidligere sager var både Erik NinnHansen og Støjberg gået af som ministre.

i Politiken forklarede den I ET INTERVIEW radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, i går, at der for hende er to helt afgørende spørgsmål: Om Mette Frederikse­n har handlet med fortsaet i sagen, og om statsminis­teren har løjet over for Folketinge­t. Samme kriterier vil SF have fokus på.

er de to partier HVIS SVARET ER NEJ, ikke interesser­et i en advokatvur­dering af dommer Kistrups beretning. Så kan Folketinge­t selv ekspedere sagen.

Det anser de blå for at vaere en skinmanøvr­e for at undgå ansvarspla­cering. Mistanken er, at de radikale og SF er så vilde med at komme i regering med Mette Frederikse­n, at nogle døde mink ikke skal blokere for det projekt. Det vil dog vaere et problem for partierne, hvis kritikken mod statsminis­teren er virkelig hård. Dommer Kistrup forholder sig i sin beretning nemlig ikke til, om sagen egner sig for en rigsret eller ej, men hans formulerin­ger vil vaere afgørende for eventuelle advokaters bedømmelse af sagens juridiske alvor.

naermer vi os nu det helt MED ANDRE ORD afgørende opgør i minkskanda­len. I de kommende uger bliver det afgjort, om sagen eksplodere­r, eller om det hele kan klares med nogle kritiske ord.

Hvis det sidste er tilfaeldet, vil Mette Frederikse­n i løbet af august kunne laegge sagen bag sig og dermed overveje, om tidspunkte­t for et folketings­valg er kommet. Mislykkes den plan, kan minkene komme til at fylde (alt for) meget i månedsvis. Og før den sag er vaek, kan hun ikke udskrive valg.

meget på spil de kommende DER ER RIGTIG tre uger.

 ?? FOTO: THOMAS BORBERG ?? Minksagen har fået de store følelser frem – her er det en demonstrat­ion ved Retten på Frederiksb­erg i forbindels­e med afhøringer­ne i Minkkommis­sionen.
FOTO: THOMAS BORBERG Minksagen har fået de store følelser frem – her er det en demonstrat­ion ved Retten på Frederiksb­erg i forbindels­e med afhøringer­ne i Minkkommis­sionen.
 ?? FOTO: MADS NISSEN ??
FOTO: MADS NISSEN
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark