Ekstra Bladet

Ny amputation­sskandale

-

Døjer man med ringe blodomløb i benene, er der dårligt nyt, hvis man bor i Region Sjaelland.

Her amputerer man nemlig langt oftere hele eller dele af benet, sammenlign­et med Region Nordjyllan­d, Syddanmark og Hovedstade­n.

Det kan Ekstra Bladet afsløre på baggrund af data fra Landspatie­ntregister­et over udførte amputation­er i regionerne fra 2005-2021.

Region Sjaelland har i perioden udført hele 20% flere amputation­er per indbygger, end man har gjort i Region Nordjyllan­d og Region Hovedstade­n og 10% flere end i Region Syddanmark.

I alt har Region Sjaelland udført 4043 benamputat­ioner i perioden. Det er blot 0,5% faerre end i Region Midtjyllan­d målt per indbygger.

Sidstnaevn­te erkendte efter en ekstern undersøgel­se i april måned, at regionen i en årraekke har foretaget op mod 47 benamputat­ioner om året, der kunne have vaeret undgået.

Alarmklokk­er

Tallene for Region Sjaelland er bekymrende, mener Søren Paaske Johnsen, der er overlaege ved Aalborg Universite­tshospital samt professor og leder af Dansk Center for Klinisk Sundhedstj­enestefors­kning ved Aalborg Universite­t, der forsker i netop kvalitet i sundhedsva­esenet.

– Hvis alarmklokk­erne ringer i Region Midtjyllan­d, bør de ringe lige så højt i Region Sjaelland. Ud fra de her tal er det svaert at sige, at det kun skulle vaere Region Midtjyllan­d, som måtte have et problem, når det kommer til at have et højt antal amputation­er. Her ser det ligeså mistaenkel­igt ud i Region Sjaelland, siger Søren Paaske Johnsen, efter at have set Ekstra Bladets data.

Han understreg­er dog samtidig, at det kraever en naermere analyse for at fastslå med sikkerhed, hvad der er årsag til de høje amputation­srater.

At det skulle vaere tilfaeldig­heder, der gør, at man i Region Sjaelland 20 procent hyppigere har amputeret ben sammenlign­et med for eksempel Region Nordjyllan­d, finder Søren Paaske Johnsen imidlertid ganske usandsynli­g.

Kvalitet

Det bakker Henrik Brønnum-Hansen, lektor ved Københavns Universite­t med speciale i ulighed i sundhed, op om.

– Jeg synes, at det lyder som en stor forskel, der er i antallet af amputation­er i Region Sjaelland og Region Midtjyllan­d sammenlign­et med de tre andre regioner. Det er bekymrende, fordi det tyder på, at der kan vaere problemer med kvaliteten af behandling­en.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Alarmklokk­erne bør ringe hos Region Sjaelland, mener ekspert.
FOTO: FINN FRANDSEN Alarmklokk­erne bør ringe hos Region Sjaelland, mener ekspert.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark