Ekstra Bladet

Fald i søvn på 2 minutter

DE AMERIKANSK­E SOLDATERS METODE: Ligger du rastløs og kigger op i loftet om aftenen? Så er der sandsynlig­vis hjaelp at hente her

- KAMILLE JUL kiil@eb.dk

Mange kender nok til følelsen af at laegge sig under dynen om aftenen, lukke øjnene – og alligevel ikke kunne falde i søvn. Frustreren­de!

Det amerikansk­e forsvar har udviklet en teknik til deres soldater, der skal falde hurtigt i søvn – også i pressede situatione­r. Og du behøver naturligvi­s slet ikke vaere soldat for at have gavn af metoden, der angiveligt skulle gøre dig i stand til at falde i søvn på to minutter.

Stine Marie Ferd er parog samtaleter­apeut og kognitiv terapeut på Aleris Hospital i Oslo. Hun fortaeller til Aftonblade­t, hvorfor metoden er effektiv:

– Det hjaelper os til at flytte fokus. I stedet for at taenke, at du ikke kan falde i søvn, er fokus i stedet på, hvad der sker i kroppen. Du slapper af muskel for muskel og placerer dig derefter i et miljø, der føles behageligt.

Vigtig vejrtraekn­ing

Ifølge Stine Marie Ferd er vejrtraekn­ing saerdeles vigtigt, når det handler om at falde til ro. Hun foreslår selv en konkret teknik:

– Tag en dyb indånding, mens du langsomt taeller op fra et til syv. – Hold vejret et kort stykke tid, når du når til syv. Traek vejret langsomt og roligt ud igen, mens du taeller fra et til 11. Når du når til 11, skal din mave vaere helt tom for luft.

– Da jeg første gang hørte om denne teknologi, blev det sagt, at hvis man gjorde dette tre gange i traek, ville kroppens beredskabs­tilstand blive skiftet til hvile.

– Det sker, at jeg skal lave øvelsen mere end tre gange, men der er ingen tvivl om, at det virker, fortaeller Stine Marie Ferd til Aftonblade­t.

– Sukken og gaben vil også hjaelpe os til at slappe mere af. Det er det modsatte af, hvad vi gør, når vi går i krig.

– Kroppen opfatter disse signaler, som om der ikke er nogen trusler og går i dvaletilst­and.

 ?? MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Frustreren­de
Du kan let komme til at fokusere for meget på, at du ikke kan falde i søvn. Derfor gaelder det om at flytte fokus.
MODELFOTO: SHUTTERSTO­CK Frustreren­de Du kan let komme til at fokusere for meget på, at du ikke kan falde i søvn. Derfor gaelder det om at flytte fokus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark