Ekstra Bladet

GNISTEN FORSVANDT

Det gik ned ad bakke for den folkekaere Ove Sprogøe, da han mistede sin kone Eva i 2004 – kort tid efter døde han selv

- ALLAN LYKKE flash@eb.dk

– Jørgen Sprogøe Petersen, Ekstra Bladets forside hed, da din far, Ove Sprogøe, døde 84 år gammel i 2004, at det var af sorg grundet i din mors død tre uger forinden. Kan du genkende det?

– Overskrift­en var ikke helt misvisende. Min mor og far havde altid haft et staerkt aegteskab.

– De boede på plejehjem den sidste tid?

– Min mor var syg og ønskede at komme på plejehjem. De fik så midlertidi­gt en tovaerelse­s lejlighed på Løjtegårde­ns Plejehjem på Amager.

– Din far fejlede sådan set ikke noget?

– Nej, det gjorde han ikke. Men efter mors død registrere­de vi, at det gik ned ad bakke. Han spiste naesten ingenting, og det hele begyndte at gå langsommer­e for ham.

– Vi gik allesammen omkring ham og planlagde, hvad der skulle ske nu. Snakkede om, at han skulle flytte på et permanent plejehjem, men vi kunne godt maerke, at livsgniste­n ikke helt var der laengere.

– Savner du ham stadig?

– Jeg går ikke rundt og savner på den måde. Ret hurtigt var vi afklarede med, at han ikke var der laengere. Så meget desto mere er der så mange minder at glaede sig over.

– De har begge to en stor og fin plads i vores erindring. Udadtil er det mest min far, man taenker på, men for os i familien var der to, der døde naesten samtidigt.

– Ove Sprogøe nåede at saette sit aftryk i dansk teater og film?

– Det må man sige ja til.

– En af de store?

– Sådan oplever jeg det. Og alt det med streamingt­jenester har naermest forlaenget hans filmiske eftermaele. Men i vores liv fyldte hans arbejde på teatret lige så meget.

– Hvordan var han som far?

– Vi oplevede da, at han var en del vaek. Men sådan er det jo at spille teater. Han skulle vaere derinde, når vi spiste aftensmad.

– Du er ikke selv gået skuespille­rvejen?

– Nej, jeg er blevet pensionist, men senest arbejdede jeg som kulturchef i Helsingør. Lige nu er jeg aktiv i lokaludval­g på Vesterbro.

 ?? ?? Ekstra Bladet 15. september 2004.
Ekstra Bladet 15. september 2004.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark