Ekstra Bladet

HIP HIP HURRA!

Efter en laengere periode med sygdom er Lise Nørgaard kommet sig godt – og hun kan i dag fejre sin 105-års fødselsdag

- PERNILLE CHRISTENSE­N

14. juni 1917 kom en lille, rebelsk pige til verden i Roskilde og blev døbt Elise Jensen.

I dag kender vi hende som forfattere­n, journalist­en og ikke mindst ’Matador’-moderen Lise Nørgaard, og hun kan fejre sin fødselsdag nummer 105.

Lise Nørgaard taler ikke laengere selv med pressen, men barnebarne­t Camilla Hjaelmhof fortaeller, at hendes mormor efter en hård slutning på 2021 har det langt bedre.

– Jeg synes, at hun har det godt. Hun havde et dårligt efterår med flere lungebetae­ndelser. Hun blev indlagt og var på sygehuset i tre uger.

– Hver gang, hun gik ud i kulden, fik hun lungebetae­ndelse igen, så hun måtte blive inde.

– Det passede hende vel ikke?

– Nej, det gjorde det bestemt ikke. Men hun var meget traet, så hun kunne faktisk ikke så meget. I februar fik hun så corona. Det blev hun ikke syg af, men hun sad i isolation på sit vaerelse på plejehjemm­et, og når personalet kom ind, havde de rumdragter på. Det synes hun ikke var saerlig sjovt.

Camilla Hjaelmhof, der er barn af Lise Nørgaards datter Bente Flindt Sørensen, fortaeller, at mormoren er begyndt at gå ud igen og har det bedre, end familien havde turdet håbe på.

– Men det er klart, at I hendes alder har man ikke samme energi mere, så det der med at vaere ude til meget sent raekker kraefterne ikke til. Før blev hun altid haengende til midt om natten – nu går hun tidligt hjem.

– Hvad er tidligt for en 105årig Lise Nørgaard?

– Det er måske ved 21-tiden. Der er jeg faktisk også selv traet, siger hendes barnebarn med et grin.

Mens Lise Nørgaard har kortet i laengden af de selskabeli­ge aftener, så er der ikke skåret synderligt i maengden.

Har stadig energi

Camilla Hjaelmhof fortaeller, at hun var sammen med Lise Nørgaard flere dage i traek i pinsen.

Først til pinsemidda­g hjemme privat og dagen efter ude i byen på en restaurant.

– Det har hun stadig energi til! Hun kan sagtens vaere selskabeli­g flere dage i streg, siger hun.

Netop det med at komme ud nyder Lise Nørgaard. Livet på plejehjemm­et er ikke specielt morsomt for hende, fortaeller barnebarne­t.

– Der er ingen, der dør af grin over at vaere på plejehjem. Det gør hun heller ikke. Men det er, som det er. Hun er nødt til at have nogen omkring sig, der kan hjaelpe hende. Derfor nyder hun også ekstra meget, når hun kommer lidt ud.

105-års fødselsdag­en skal da også fejres ude i byen. Her samles de naermeste 25 børn, børnebørn, oldebørn samt påhaeng til middag.

– Det glaeder hun sig rigtig meget til, siger Camilla Hjaelmhof.

 ?? FOTO: LINDA KASTRUP/RITZAU SCANPIX ?? 14. juni 1917 ... ... kom Lise Nørgaard til verden.
FOTO: LINDA KASTRUP/RITZAU SCANPIX 14. juni 1917 ... ... kom Lise Nørgaard til verden.
 ?? FOTO: MOGENS BERGER ?? Lise Nørgaard taler ikke laengere med pressen, men her besøger hun sammen med Erik Balling Ekstra Bladets redaktion i 1982, hvor Nørgaard modtog prisen Årets Victor.
FOTO: MOGENS BERGER Lise Nørgaard taler ikke laengere med pressen, men her besøger hun sammen med Erik Balling Ekstra Bladets redaktion i 1982, hvor Nørgaard modtog prisen Årets Victor.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark