Ekstra Bladet

PUTINS PLAN OM SULT OG KAOS

Putin vil udsulte Afrika for at skabe flygtninge­strømme mod EU, mener amerikansk ekspert. Ukraines manglende kornekspor­t kan skabe hungersnød, fastslår FN

- PETER KELDORFF pk@eb.dk

Putin har en større ’sulteplan’, som skal udhungre den tredje verden og er planlagt til at skabe problemer for Vesten, mener Yale-professore­n Timothy Snyder.

– Putins plan om sult er også ment til at generere flygtninge fra Nordafrika og Mellemøste­n. Områder, som normalt bliver brødfødt af Ukraine. Dette ville skabe ustabilite­t i EU, skrev Timothy Snyder i en meget omtalt twittertrå­d lørdag.

Krigen mellem Rusland og Ukraine har skabt enorme problemer for verdens kornmarked. De to lande producerer store dele af verdens korn og hvedeprodu­ktion.

Russiske krigsskibe

Ukraine omtales ofte som ’verdens brødkurv’. Men på grund af krigen kan Ukraine ikke komme af med dets fødevarepr­odukter.

Russiske krigsskibe blokerer for eksporten i Sortehavet og store dele af den ukrainske landbrugsj­ord er nu besat af Rusland.

FN advarede i sidste uge om, at krigen kan skabe hunger snøde l lerhunger snød lign endesituat­ioner for 49 millioner mennesker – primaert i Afrika og Asien.

– Krigen og andre kriser truer mennesker i hele verden med at udløse en hidtil uset bølge af sult og nød, der vil efterlade socialt og økonomisk kaos, udtalte FN’s generalsek­retaer, Antonio Guterres.

Flere flygtninge

Timothy Snyder er ekspert i ukrainske forhold og fødevarers rolle i krig og storpoliti­k. Ifølge Yale-professore­n har Putin bevidst udtaenkt en plan om sult, der opererer på tre niveauer.

Ukraine skal ikke vaere i stand til at eksportere dets fødevarer. Dette spiller ind i en generel plan om at ødelaegge Ukraine som stat.

Dernaest vil den manglende eksport skabe social uro og flygtninge strømme mod EU, som vil destabilis­ere EU.

Det sidste niveau vil vaere den kommende hungersnød, som Putin vil bruge som propaganda, mener Timothy Snyder.

–Til sids togmest for faer de ligt, eren verdensoms­pa endende

hungersnød et nødvendigt bagtaeppe for en russisk propaganda­kampagnemo­d Ukraine. Decideret massedød er nødvendigt som bagtaeppe for propaganda­konkurrenc­en, tweetede Timothy Snyder.

Hvorvidt Putin rent faktisk på forhånd har udtaenkt en større ’masterplan’ om at udsulte den tredje verden må stå for Yale-professore­ns egen regning. Det kan vaere svaert at afgøre.

Men en dansk ekspert giver den amerikansk­e historiker ret i, at det kan skabe flygtninge­strømmemo d EU.

Uro og flygtninge

– Effekten er, at der kommer ustabilite­t, uro og dermed også flygtninge. Det vil højst sandsynlig­t ikke vaere de allerfatti­gste, for de har ikke ressourcer­ne til at tage afsted. Men nogle i mellemgrup­pen, som oplever at de har faerre penge på grund af de stigende fødevarepr­iser, vil søge mod EU, udtaler Henning Otte Hansen, Seniorrådg­iver ved Institut for Fødevareog Ressourceø­konomi ved Københavns Universite­t til Ekstra Bladet.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Vladimir Putin har udtaenkt en plan, der skal udsulte den tredje verden. Dette vil skabe flygtninge­strømme mod EU, mener amerikansk ekspert.
FOTO: RITZAU SCANPIX Vladimir Putin har udtaenkt en plan, der skal udsulte den tredje verden. Dette vil skabe flygtninge­strømme mod EU, mener amerikansk ekspert.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Ukraines lagre af korn risikerer at rådne op, forudser amerikansk ekspert.
FOTO: RITZAU SCANPIX Ukraines lagre af korn risikerer at rådne op, forudser amerikansk ekspert.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark