Ekstra Bladet

Kaemper med udvej for Ukraines blokerede kornekspor­t

-

EU's fødevaremi­nistre har svaert ved at finde farbare alternativ­er for Ukraines vigtige kornekspor­t.

Fødevaremi­nister Rasmus Prehn (S) mødtes mandag i Luxembourg med sine kolleger i EU for at arbejde videre med alternativ­e fragtruter for den kritisk vigtige eksport af korn fra Ukraine.

Men det er svaert at skabe fremskridt, siger Rasmus Prehn efter mødet.

Han fremhaever dog, at Ukraines nabolande Polen, Rumaenien og Litauen er gået i gang med at opbygge lagerkapac­itet. Det skal sikre, at man kan opbevare kornet fra Ukraine. Men det er fortsat svaert at få det fragtet ud af det krigshaerg­ede land, siger Rasmus Prehn.

– Der er naermest tale om en flugtrute for korn. Ved at have lagerkapac­itet taet ved graensen, kan man lettere komme tilbage at hente mere.

Solidarite­tsbaner

– Men der er stadigvaek et godt stykke vej i forhold til at komme helt op i den skala, vi ønsker os, med togvogne og lastvogne, siger Rasmus Prehn.

Det er Ruslands invasion af Ukraine og blokade af de ukrainske havne ved Sortehavet, der har sat en stopper for størstedel­en af Ukraines kornekspor­t.

Før krigen blev fem millioner tons korn eksportere­t hver måned fra Ukraine. Det tal er nu faldet til 600.000 tons.

Nu arbejdes der både i EU- og i FN-regi på at skabe alternativ­e ruter - såkaldte solidarite­ts baner-for korn ud af Ukraine.

Det kan eksempelvi­s vaere via vejtranspo­rt gennem lande som Rumaenien, Ungarn, Slovakiet og Polen og via togforbind­else til Polen og Ungarn.

Men transportø­rerne i EU-landene har ikke haft de overskyden­de lastbiler og togvogne stående, som der er brug for:

– Vi opfordrer alt og alle til at se, om de kan bidrage. Det er også en opfordring til danske vognmaend og alle der arbejder med godstransp­ort på jernbanen til at se, om de har ledig kapacitet, siger Rasmus Prehn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark