Ekstra Bladet

KLIMAET ER DEN HELT STORE TABER

- Peter Kiaer Formand for Baeredygti­gt Landbrug Storgårdsv­ej 1, Haslev

En CO2-afgift som den, der er lagt op til, vil udslette min og mange andre husdyrprod­uktioner her til lands. Og klimaet bliver den helt store taber!

Først lidt om min bedrift: Jeg har 750 søer, der producerer 24.000 grise årligt, hvoraf 18.000 saelges som 30 kilos grise til en dansk landmand, som feder dem op i Danmark, mens de 6000 fedes op her på Storgaarde­n.

Vi producerer selv alt korn til foder fra egne marker og har en høj foderudnyt­telse. Derudover kan naevnes klimarigti­ge tiltag her på stedet såsom stalde, der opvarmes med halm fra fyret, og gyllekølin­g, der reducerer ammoniakfo­rdampninge­n og udnytter varmen.

Desuden tilsaettes fytase i foderet, hvilket mindsker fosfor-indholdet i gyllen, så jorden kun gødes med det, der er behov for.

Vi har syv medarbejde­re på Storgaarde­n, hvoraf de to er udenlandsk­e praktikant­er, mens de fem øvrige alle bor med deres familier her i Danmark.

Min virksomhed genererer dog ikke faerre end 40 arbejdspla­dser, hvis man medregner slagteri, transport osv., og så har jeg ikke engang talt en halv snes fuldtidsst­illinger inden for det offentlige bureaukrat­i med …

Adskillige tusind arbejdspla­dser vil forsvinde, hvis klodens mest klimavenli­ge landbrug som det eneste land i verden skal straffes med en brandbeska­tning på hvert enkelt kilo kød. Hvem tror på, at det vil gavne klimaet? Den internatio­nale efterspørg­sel efter kød og mejeriprod­ukter forsvinder jo ikke, fordi Danmark går enegang – og disse madvarer skal så i stedet produceres i lande med en meget større miljø- og klimapåvir­kning.

I forvejen har dansk landbrug reduceret klimabelas­tningen maerkbart siden 1990, vel at maerke uden at vi blev bedt om det. Alligevel skal vi nu piskes med en CO2-afgift, der vil saette hele udviklinge­n i stå – er det, hvad vi ønsker?

Nu skal vi piskes med en CO2-afgift, der vil saette udviklinge­n i stå – er det, hvad vi ønsker?

 ?? FOTO: JOACHIM ADRIAN ?? Adskillige tusind arbejdspla­dser vil forsvinde, hvis klodens mest klimavenli­ge landbrug som det eneste land i verden skal straffes med en brandbeska­tning på hvert enkelt kilo kød, skriver Peter Kiaer, formand for Baeredygti­gt Landbrug.
FOTO: JOACHIM ADRIAN Adskillige tusind arbejdspla­dser vil forsvinde, hvis klodens mest klimavenli­ge landbrug som det eneste land i verden skal straffes med en brandbeska­tning på hvert enkelt kilo kød, skriver Peter Kiaer, formand for Baeredygti­gt Landbrug.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark