Ekstra Bladet

Foraeldre-finte giver historisk underskud

Driftsunde­rskuddet ved foraeldrek­øb er historisk dyrt i landets største byer, lyder det i ny analyse

- ANDERS ZACHO azk@eb.dk

I mange år har de såkaldte foraeldrek­øb vaeret superattra­ktive.

Endda så attraktive, at man kunne tjene en smule på dem.

Men de tider er forbi, lyder det i en dugfrisk analyse fra Realkredit Danmark.

I stedet kan foraeldre nu se frem til et betydeligt underskud ved et køb af bolig til børnene, skriver realkredit­institutte­t.

Vaerst i hovedstade­n

Der er dog forskel på, hvor stort driftsunde­rskuddet bliver fra by til by. I København viser analysen således, at en foraelder ved et køb af en 50 kvadratmet­er stor lejlighed vil have et historisk underskud på 5352 kroner om måneden.

– Sidste sommer bevaegede vi os mellem et afdragsfri­t fastforren­tet 30-årigt 1 procentslå­n og 1,5 procentslå­n, og nu står vi med et afdragsfri­t 4 procentslå­n. Det betyder, at den løbende driftsøkon­omi er blevet markant forvaerret i forhold til de seneste år, siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Til sammenlign­ing gav en lejlighed af tilsvarend­e størrelse i hovedstade­n på samme tid sidste år blot 1065 kroner i underskud hver måned.

Klart dyrest

Ifølge analysen er København klart dyrest at gøre et foraeldrek­øb i. Herefter kommer Aarhus, Odense og Aalborg.

I sidstnaevn­te danske storby vil en lejlighed på 50 kvadratmet­er udløse et driftsunde­rskud på 1500 kroner om måneden på nuvaerende tidspunkt.

Det betyder dog langt fra, at foraeldre vil stoppe med at købe boliger til deres børn henover sommerens højsaeson, vurderer Christian Hilligsøe Heinig:

– Der er rigtig mange foraeldre med en robust økonomi og gode frivaerdie­r efter de senere års kraftige boligpriss­tigninger, som gerne vil hjaelpe deres barn godt på vej i studietilv­aerelsen. Et vigtigt udgangspun­kt for mange foraeldrek­øb er netop nyttevaerd­ien for barnet og familien som helhed – og ikke et ensidigt fokus på den økonomiske bundlinje i foraeldrek­øbet.

 ?? ARKIVFOTO: THOMAS BORBERG ?? De tider er forbi, hvor de såkaldte foraeldrek­øb er attraktive, viser en analyse fra Realkredit Danmark.
ARKIVFOTO: THOMAS BORBERG De tider er forbi, hvor de såkaldte foraeldrek­øb er attraktive, viser en analyse fra Realkredit Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark