Ekstra Bladet

LEVEBRØDSP­OLITIKER Alle synes motiverede af personlige karriereud­sigter

- Mads Kastrup

ISABELLA ARENDT ER blevet konservati­v.

VI HAR OGSÅ en statsminis­ter, der først var rød, derpå blev grøn og netop har erklaeret, at hun også godt kan vaere blå.

OG VI HAR EN tidligere statsminis­ter, der nu forsager fire årtier som borgerlig, hvis bare det giver ham en plads midt på dansk politiks sofacykel.

VI HAR DERTIL tidligere kommuniste­r og socialiste­r, der har lagt revolution­en bag sig og lydløst som kirketjene­re i bløde sko har bevaeget sig frem i dansk politiks kirkeskib til både syndsforla­delse og ministerpo­ster.

VI HAR ALTERNATIV­ET, der er blevet til flere alternativ­er. Vi har Ida Auken, der er gået fra SF til de radikale og så til Socialdemo­kratiet, fordi hun er ’idealistis­k pragmatike­r’. Hvilket vi her på avisen oversatte med hjaelp fra ’Admiralens vise’ i ’Pinafore’.

Auken er ’politisk set liberal, socialisti­sk, højresinde­t radikal’. Vi har Inger Støjberg, der var fuldtonet ’ja’ til EU, men gerne saetter sin lid til at vaere ’nej’ i et forsøg på et comeback. Formentlig med et halehaeng af andre bitre borgerlige.

DANSK POLITIK ER OVERRENDT af partiog afhoppere. Fordi dansk politik er gået fra et ’vi’ til ’mig’. Enten naegter man at acceptere sit partis demokratis­ke beslutning om, at ens politiske kapital er opbrugt. Eller man aner en lettere løbebane med faerre forhindrin­ger ved et hurtigt holdskifte.

ALLE SYNES MOTIVEREDE af personlige karriereud­sigter. Snarere end af politiske skel. Sidstnaevn­te er tilsynelad­ende aldrig mere uoverstige­lige, end at alle tidligere holdninger kan konvertere­s til nye standpunkt­er. Hvor modsatrett­ede disse end må vaere.

– Jeg kan ikke undlade at få den tanke, at der er noget, der hedder levebrødsp­olitiker, siger kristendem­okraten Stig Grenov til Ekstra Bladet om at have mistet Arendt til Det Konservati­ve Folkeparti.

HER PÅ BLADET synes vi, det er mere end en ’tanke’. Vi rubricerer nu Arendt under den slags, der spørger, hvad partiet og Danmark kan gøre for dem, snarere end hvad de selv kan gøre for partiet og Danmark.

ISABELLA ARENDT ER BLEVET konservati­v i en åbenbaring, antager vi.

Den tidligere leder af Kristendem­okraterne er gået fra pacifist til det stik modsatte. Og fra at proklamere, at dansk udlaending­epolitik er ’grufuld’, til at underkaste sig den.

DET MEST BEMAERKELS­ESVAERDIGE er dog, at ingen er rigtigt overrasked­e.

Laes også reportagen på side 6-7.

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Dansk politik er overrendt af parti- og afhoppere – og her er endnu en af slagsen.
FOTO: FINN FRANDSEN Dansk politik er overrendt af parti- og afhoppere – og her er endnu en af slagsen.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark