Ekstra Bladet

Nyd årets laengste dag, se en flyvende hest og spot fire himmellege­mer til sankthans

GUIDE TIL STJERNEHIM­LEN I JUNI

-

18. juni. Ligestilli­ng i rummet

På denne dag i 1983 blev rumfaergen ’Challenger’ sendt op på sin anden mission. En af besaetning­smedlemmer­ne var Sally Ride, der blev den første amerikansk­e kvinde i rummet. Sally, der var uddannet fysiker, blev Nasa’s første kvindelige astronaute­lev i 1978. Det var mange år, efter den første sovjetiske kvinde – og den første kvinde overhovede­t – kom i rummet: Valentina Tereshkova 16. juni 1963.

21. juni. Sommersolh­verv

På denne dag kl. 11:14 topper Solen på sin årlige vandring hen over himlen. Vi har sommersolh­verv og dermed årets laengste dag – i København 17 timer og 27 minutter. Dagens laengde er dog ikke den samme overalt. Jo laengere du bor mod nord, desto laengere er dagen. Bor du i Skagen, vil dagen vaere 18 timer og 6 minutter lang, mens du ’kun’ får en dag på 17 timer og 16 minutter i Gedser. Uanset dagens laengde gaelder det om at nyde den dejlige lyse sommertid.

24. juni. Månen og planeter til sankthans

Flere af solsysteme­ts planeter har i løbet af foråret gemt sig bag Solen, men fra juni måned er Mars, Jupiter og Saturn på banen igen. For hver dag står de tre planeter tidligere og tidligere op. Fredag morgen 24. juni kl. 02.30 vil Saturn, Jupiter og Mars stå sammen med Månen som perler på en snor. For alle, der sidder ved de sidste gløder fra bålene fra sankthans, vil der altså vaere et smukt syn på himlen mod øst og sydøst.

27. juni. Naerkontak­t med asteroide

På denne dag i 2018 ankom den japanske rumsonde ’Hayabusa 2’ til asteroiden Ryugu. Frem til november året efter gennemført­e sonden detaljered­e undersøgel­ser af asteroiden og indsamlede prøver, der blev returneret til Jorden i december 2020. Prøverne giver forskerne mulighed for at laere mere om solsysteme­ts tidligste udvikling. Efter at have afleveret prøverne er ’Hayabusa 2’ blevet sendt af sted for at mødes med en anden asteroide. Det vil efter planen ske i 2031.

30. juni. Spot en flyvende hest

Pegasusfir­kanten er en del af stjernebil­ledet Pegasus, som i slutningen af juni ses lavt over horisonten mod øst ca. en time efter midnat. Om sommeren kan man kun finde firkanten, da de andre stjerner i stjernebil­ledet er for lyssvage til at kunne ses pga. den lyse sommerhimm­el. Den graeske mytologi fortaeller, at Pegasus, den staerke hest med vinger, blev skabt, da Perseus slog Medusa ihjel.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark