Ekstra Bladet

RENERE END NOGENSINDE

Der er flere, der bruger kokain i dag, og de bliver hårdt ramt fysisk og psykisk

- KRISTIAN KORNØ kkr@eb.dk

Øget risiko for afhaengigh­ed, psykiske problemer og overdoseri­ng.

Det er blot nogle af konsekvens­er ne ved, at kokainen er blevet staerkere end nogensinde tidligere. Kokainen på gadeplan i Danmark lå i 2021 i gennemsnit med en renhed på 67 procent. Det er ti procent point staerkere end året før, hvor renheden lå på 57 procent.

Stigningen i styrken på kokain er beskrevet i den seneste rapport i serien ’Narkotika på gadeplan’ fra Sundhedsst­yrelsen og de tre retskemisk­e afdelinger i Danmark.

Her har de i 26 år fulgt styrker og tendenser i stofferne på de danske gader, dansegulve, arbejdspla­dser eller hvor folk ellers indtager de ulovlige substanser.

– Stigningen i den gennemsnit­lige styrke på kokainen er et billede på en tendens, som begyndte omkring 2015, fortaeller institutle­der fra Institut for Retsmedici­n ved Aarhus Universite­t Christian Lindholst. Det er blandt andet deres retskemisk­e afdeling, der måler styrken på stofferne.

– Kokainen er renere end nogensinde. Det seneste år har vi set en kraftig stigning i maengden af kokain i det stof, som politiet beslaglaeg­ger på gaden, og som vi så analyserer, siger han.

Afdeling for Retskemi i København, Odense og Aarhus analyserer hvert år 50 kokainprøv­er, som dansk politi beslaglaeg­ger i de fem største byer, så det giver et repraesent­ativt billede fra hele Danmark. For ti år siden var gennemsnit­tet i renheden på 20 procent. Resten var fyldstoffe­r. I dag kommer noget af det ufortyndet ud til forbrugern­e.

– Den kokain, som saelges på gadeplan i Danmark, er i mange tilfaelde helt ufortyndet og svarer til den kokain, vi ser i kokainblok­ke, som indsmugles direkte fra Sydamerika. Det så vi ikke så ofte tidligere, fortaeller Christian Lindholst.

Faldende priser

Prisen på kokain har de seneste 20 år vaeret faldende. Dengang kostede et gram godt fortyndet kokain 1500 kroner. I dag koster den rene kokain kaldet ’flake’ omkring 1000 kroner for et gram. Mens man kan få kokain i mere fortyndet form til 500 kroner grammet. Det fortaeller to pushere uafhaengig­t af hinanden til Ekstra Bladet.

– Du kan se, at det er god kvalitet, når det kommer i stenform. Det er det, man kalder ’flake’, fortaeller den ene.

Overlaege i psykiatri ved stofrådgiv­ningen Novavi Henrik Rindom fortaeller, at undersøgel­ser også viser, at forbruget af kokain generelt er stigende. Følgerne kan vaere både fysiske og psykiske. Laengere tids forbrug kan give hjerteprob­lemer, og staerkere kokain kan også give flere psykiske bivirkning­er.

Stoffer i provinsen

– Brugerne kan blive paranoide og udvise samme symptomer som skizofrene, og når renheden stiger, øges risikoen også for afhaengigh­ed, fysiske konsekvens­er og psykiske bivirkning­er, siger han.

Tidligere var kokain mest et storbyfaen­omen, men de senere år har man i stigende grad også set det i provinsen. Forklaring­en på faldende priser, renere stoffer og større udbredelse skal findes langt fra Danmark. Det fortaeller Christian Lindholst, at han erfarer fra internatio­nale undersøgel­ser på området.

– Stigningen i renheden af kokain forbindes bl.a. med de politiske aendringer i Colombia de senere år. I 2015 blev der fred mellem oprørs b eva e gel sen Far cog regeringen, og det har nok

givet arbejdsro til kokain producente­rne. Det har måske også gjort det lettere at få stoffet transporte­ret ud af landet til USA og Europa.

Laengere tids forbrug kan give hjerteprob­lemer, og staerkere kokain kan også give flere psykiske bivirkning­er

Den kokain, som saelges på gadeplan i Danmark, er i mange tilfaelde helt ufortyndet

 ?? PRIVATFOTO ?? Forbudte stoffer i kokainen
’Flake’-kokain før salg. Overlaege Henrik Rindom fortaeller, at producente­rne putter tre forbudte stoffer i kokainen. Et ormemiddel, et smertestil­lende middel og et antiallerg­istof, som alle er forbudte i Danmark. Det smertestil­le stof Dinasetin øger risiko for nyresygdom­me.
PRIVATFOTO Forbudte stoffer i kokainen ’Flake’-kokain før salg. Overlaege Henrik Rindom fortaeller, at producente­rne putter tre forbudte stoffer i kokainen. Et ormemiddel, et smertestil­lende middel og et antiallerg­istof, som alle er forbudte i Danmark. Det smertestil­le stof Dinasetin øger risiko for nyresygdom­me.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark