Ekstra Bladet

I har mit nummer, Mattias Tesfaye Ord skal følges op af handling – ellers er det bare tomme løfter

-

FOR NYLIG BESØGTE JEG vestegnsko­mmunen Albertslun­d i forbindels­e med et kulturarra­ngement på det nu nedlagte Vridsløsel­ille Faengsel.

Jeg skulle holde et oplaeg. Og jeg havde dedikeret det til den nyligt udnaevnte justitsmin­ister, Mattias Tesfaye.

JEG TROR, at Tesfaye gerne vil gøre en forskel for den generation af brune, unge maend, som sjaeldent melder sig ind i ungdomspar­tier, har succes med uddannelse eller job, eller kan genkende ham, når de passerer vinduet til Café Felix på Albertslun­d Torv, hvor justitsmin­isteren foretraekk­er at sidde.

Mattias Tesfaye bor i Albertslun­d. Var han vokset op i byen, kunne han selv vaere endt som mange af de unge maend, jeg dagligt mødte, da jeg arbejdede som laerer i byen. Unge maend, som er bondefange­t af ulighed. Fordi de har begået kriminalit­et som mindreårig­e og dermed er blevet dømt til at betale bøder, der med tiden overgår den strafbare handling.

MIN FAR LAERTE MIG, at et kritisk blik på fortiden altid laerer samtiden om fremtiden. Så lad mig bruge fortiden som eksempel på, hvilken fremtid vores nuvaerende retssystem sender unge mennesker ud i.

Vi bruger med jaevne mellemrum begrebet at vaere stavnsbund­et, når vi taler om f.eks. boligmarke­det, men vi glemmer, at vi i dagens Danmark har en gruppe unge, der begynder voksenlive­t med at vaere stavnsbund­et af fortidens synder.

DISSE UNGE MAEND var ikke Guds bedste børn. De var ballademag­ere. De var rodløse. De var maerket af den stigende ulighed i samfundet. Af passive foraeldre. Og måske i høj grad af udkørte samfundsin­stitutione­r, vi har sat i verden for børn, der alt for tidligt i tilvaerels­en maerker tyngden af omsorgssvi­gt.

PÅ TAERSKLEN til voksenlive­t falder de imellem flere stole. De er ikke laengere børn, men ej heller rigtigt voksne. De kender ikke til tryghed eller et kompas, der kan navigere dem sikkert til havnen, der hylder samfundssi­nd. De baerer på en byrde af en gaeld til offentlige instanser, som stavnsbind­er dem til miljøet, der kun kender til elendighed, afmagt og desillusio­n.

For får man overhovede­t en fair chance for at indhente alle de andre, der aldrig gik ned ad den forkerte sti, hvis straffeatt­esten er plettet med domme, der afsones med livslang gaeld? Før man overhovede­t har fået en uddannelse. Et arbejde. Et hjem. Eller mulighed for at møde kaerlighed­en og gøre det rigtige. Eksempelvi­s blive en bedre foraelder, end dem, man selv havde.

MATTIAS TESFAYE ER en del af en regering, som vil vaere børnenes advokat. Børnenes regering. Men ord skal følges op af handling – ellers er det bare tomme løfter. Og det sidste, de braendte unge har brug for, er flere voksne, der ikke holder, hvad de lover.

Kan en regering overhovede­t kalde sig selv for børnenes regering, hvis den tjener penge på sine allermest sårbare borgere ved at udmåle straf med en rente, som må imponere lånehajer og kviklånsfi­rmaer?

VI ER KOMMET LANGT i vores opfattelse af straf. Vi tror ikke laengere på Gud som den retfaerdig­e, men på retssystem­et, der ikke skelner til hudfarve, religiøs overbevisn­ing eller politisk tilhørsfor­hold, når Justitia skal udmåle straf. Men vi har brug for et opgør med måden, hvorpå retssystem­et dømmer unge mennesker fra samfundets kaeldereta­ge til et liv med varig gaeld.

Taenk, hvis Tesfaye med sin baggrund som efterkomme­r af en flygtning og håndvaerke­r kunne vaere manden, der satte sig i førersaede­t for at påbegynde et paradigmes­kifte i retssystem­ets ulighed.

DET VILLE VAERE et mere beundrings­vaerdigt eftermaele end det, som ellers er i sigte for mureren i Albertslun­d. Nemlig den brune mand, som først blev udnaevnt til at vaere Danmarks dørvagt for så at få opgaven at rydde op efter Nick Haekkerup.

Tesfaye, dine folk har mit nummer, og i modsaetnin­g til dine spindoktor­er koster mine råd ikke noget. Giv et kald, så jeg kan introducer­e dig for unge, som er begravet i gaeld, endnu inden de er begyndt på livet.

 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Straffede unge har så store udgifter og renter på sagsomkost­ninger, at de bliver stavnsbund­et til deres dom, skriver Geeti Amiri, der gerne vil have justitsmin­ister Mattias Tesfaye i tale om sagen.
FOTO: HENNING HJORTH Straffede unge har så store udgifter og renter på sagsomkost­ninger, at de bliver stavnsbund­et til deres dom, skriver Geeti Amiri, der gerne vil have justitsmin­ister Mattias Tesfaye i tale om sagen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark