Ekstra Bladet

GADEBIL MED FORMEL 1-TEKNOLOGI

Mercedes’ nye hyperbil er et fartmonste­r med teknologi hentet direkte fra Formel 1

- NIELS FRIIS

Den tyske bilgigant Mercedes har i årevis vaeret dominerend­e i verdens mest fornemme motorsport, Formel 1. Tyskerne har vundet adskillige verdensmes­terskaber for konstruktø­rer, ligesom isaer Lewis Hamilton har taget for sig af de individuel­le verdensmes­terskaber bag rattet af Mercedes-racere.

Derfor er der grund til at have høje forventnin­ger til den hyperbil, som Mercedes-AMG netop har praesenter­et. Det har laenge stået klart, at Mercedes’ sportslige AMG-afdeling var på vej med en saerlig vild hyperbil, og designet har også vaeret kendt et stykke tid. Det er først nu, at bilen får officiel verdenspre­miere.

Mercedes-AMG One er navnet på den nye ekstreme hyperbil, og bilen er ifølge Mercedes skabt ud fra idéen om at bygge en Formel 1-racer til gadebrug.

Ekstreme kraefter

Derfor finder man også en avanceret hybriddriv­line baseret på teknik hentet direkte fra Formel 1-racerne under bilens motorhjelm.

– Det er en ekstremt komplicere­t opgave at tilpasse en moderne Formel 1-drivlinje til en bil, der samtidig skal kunne anvendes på gaden under alle forhold, og det var langtfra alle, der troede, at det var muligt. Men vores team naegtede at give op, og jeg har den yderste respekt for, at det er lykkedes at skabe MercedesAM­G One. Det er ganske enkelt en helt utrolig praestatio­n, siger Philipp Schiemer, som er adm. direktør hos Mercedes-AMG, i en pressemedd­elelse. □ffekten er på svimlende 1063 hestekraef­ter, og det er medvirkend­e til, at One kan sprinte fra stilstand til 100 km/t på 2,9 sekunder, mens 0-200 km/t blot tager syv sekunder. Topfarten er på 352 km/t.

Men da udgangspun­ktet er at bygge en F1-racer til gadebrug, kan man vaere helt sikker på, at det ikke er Ones fart på lige vej, som vil vaere mest imponerend­e.

❘ stedet skal man finde sig en snoet vej – eller nok mere ideelt, en racerbane – for at finde et sted, hvor One kan vise sig frem.

Hyperbilen kommer med seks forskellig­e køreprogra­mmer, hvoraf flere af dem kun kan tilgås, når man er på en racerbane.

Prisen for Merceds-AMG One fortaeller bilproduce­nten ikke noget om, men har du brug for at spørge, har du helt sikkert ikke råd.

 ?? ??
 ?? FOTOS: MERCEDES-AMG ?? Hyperbilen er spaekket med aktiv aerodynami­k, der skal bidrage til at klaebe bilen fast til asfalten.
FOTOS: MERCEDES-AMG Hyperbilen er spaekket med aktiv aerodynami­k, der skal bidrage til at klaebe bilen fast til asfalten.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark