Ekstra Bladet

VIL TALE DANSKE KRITIKERE TIL RO

QATAR I CHARMEOFFE­NSIV: VM-vaerternes arbejdsmin­ister vil mødes i København med DBU og fagbevaege­lsen – landsholde­t svarer igen med kritisk budskab under VM

- JAN JENSEN jaj@eb.dk

Med raske skridt naermer vi os VM i Qatar, og DBU og det danske landshold er ved at forberede, hvordan man konkret skal adressere de betaendte menneskere­ttighedsfo­rhold hos slutrundev­aerterne. Erkendelse­n hos både spillere og ledere er, at man ikke bare kan lade som ingenting.

Landsholde­ts sponsorer har under VM veget pladsen på spillernes traeningst­røjer, hvor der i stedet bliver plads til et markant budskab. Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r kommer der til at stå: Human Rights for All – menneskere­ttigheder for alle.

Samtidig forsøger regeringen i Qatar dog at laegge låg på kritikken, og blandt andet derfor har arbejdsmin­ister Ali bin Saeed bin Smaikh al-Marri inviteret sig selv til København, hvor han gerne vil mødes med den danske fagbevaege­lse, DBU, Spillerfor­eningen og Amnesty Internatio­nal. Dog har han ikke ytret ønske om at møde den danske presse.

Gunde Odgaard fra BATkartell­et siger til Ekstra Bladet, at der mangler at blive sat en dato på mødet, men at det gerne skal vaere afholdt inden ferien.

Vil daempe kritikken

Arbejdsmin­ister Ali bin Saeed bin Smaikh al-Marri har vaeret i offensiven i den seneste tid for at saelge budskabet om, at Qatar har indført reformer på områder som mindsteløn og retten til at skifte job. Og der bliver arbejdet på mange fronter for at daempe kritikken.

I sidste uge formåede Ali bin Saeed bin Smaikh alMarri at blive valgt som naestforma­nd for ILO’s arbejdskon­ference i Geneve i Schweiz. ILO er FN’s organisati­on for arbejdstag­ere og arbejdsgiv­ere samt regeringer. Og der var regeringer­ne, der stemte for Ali bin Saeed bin Smaikh alMarri som viceforman­d.

Det kan virke paradoksal­t, med tanke på at der i ILO’s paragraf 87 står, at arbejdere har ret til at organisere sig i fagforenin­ger. I paragraf 98 hedder det, at arbejdere har ret til at forhandle kollektive overenskom­ster. Ingen af de to paragraffe­r efterleves i Qatar, hvor fagforenin­ger er forbudt.

Det skal naevnes, at den danske regering ikke stemte på Ali bin Saeed bin Smaikh al-Marri som naestforma­nd

Det skal naevnes, at den danske regering ikke stemte på Ali bin Saeed bin Smaikh al-Marri som naestforma­nd.

Eriksen på offensiv

Mens vi venter på besøget fra Qatar, er det danske landshold selv gået i aktion. Således har landsholde­ts Christian Eriksen vaeret i kontakt med spillere fra det engelske og det franske landshold for at finde et samlet standpunkt om menneskere­ttigheder i forbindels­e med VM. DBU’s fodbolddir­ektør, Peter Møller, har vaeret i dialog med sin tyske kollega.

13 europaeisk­e lande deltager ved slutrunden, som begynder 21. november. Finalen spilles 18. december.

 ?? ?? Selvsving
Arbejdsmin­ister Ali bin Saeed bin Smaikh al-Marri har inviteret sig selv til København. Han vil daempe kritikken af Qatars VM. FOTO: KARIM JAAFAR/RITZAU SCANPIX
Selvsving Arbejdsmin­ister Ali bin Saeed bin Smaikh al-Marri har inviteret sig selv til København. Han vil daempe kritikken af Qatars VM. FOTO: KARIM JAAFAR/RITZAU SCANPIX
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark