Ekstra Bladet

STADIG KURS MOD RWANDA

TRODS BRITISK KOKS: Danmark kører videre med Rwanda-plan, selvom menneskere­ttighedsdo­mstol har blokeret for Storbritan­niens første fly til Rwanda med asylsøgere

- JAMES KRISTOFFER MILES jkm@eb.dk

Der er stadig grønt lys hos de danske udlaending­emyndighed­er: Asylsøgere skal sendes til Rwanda, hvis det står til regeringen.

Også efter Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol tirsdag blokerede et britisk fly fra at sende asylsøgere til det centralafr­ikanske land. Sådan lyder det nu fra udlaending­eog integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek (S).

– Jeg kan ikke vurdere, praecis hvad briterne har gjort, men deres tilgang har vaeret helt anderledes end vores, og derfor mener jeg ikke, det her er et problem for Danmark, siger ministeren til TV 2.

Ifølge udlaending­eministere­n vil de danske myndighede­r ikke ende i samme suppedas som briterne.

Kaare Dybvad Bek mener nemlig, at briterne har forsøgt at sende asylsøgern­e af sted, inden det juridiske var på plads, siger han til TV 2:

– For os har det vaeret vigtigt at lave forarbejde­t først; briterne har en anden tilgang.

Politiske problemer

Ud over potentiell­e juridiske udfordring­er har S-regeringen

dog også politisk besvaer med at trumfe en Rwanda-plan igennem.

De radikale vil nemlig vaelte regeringen, hvis den opfører lejre i Rwanda og flyver alle asylsøgere derhen, har de radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, sagt.

Men den trussel prellede dog af på Socialdemo­kratiet, fastslog partiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund, fredag over for Ekstra Bladet.

– Det er jo velkendt, at vi er uenige med de radikale på mange udlaending­e-politiske spørgsmål, og det har vi jo vaeret, siden vi foreslog at etablere et modtagecen­ter uden for Europa.

– På den måde er der ikke det store nye i, at vi er uenige på det her punkt. – Men dropper I det?

– Vi arbejder på at realisere det. Men det skal leve op til vores internatio­nale forpligtel­ser om, at menneskere­ttighedern­e overholdes, siger han og fortsaette­r:

– Vi forsøger stadig at se, om vi kan lave en aftale med Rwanda om det her. Jeg håber, at de radikale vil se med milde øjne på det, hvis vi lykkes med at lave en aftale, hvor vi ikke kraenker nogens menneskere­ttigheder.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r ventes regeringen­s plan for modtagecen­teret i Rwanda tidligst at blive praesenter­et efter sommerferi­en.

Briterne har en anden tilgang

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol blokerede et britisk fly i at fragte asylsøgere til det centralafr­ikanske land.
FOTO: RITZAU SCANPIX Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol blokerede et britisk fly i at fragte asylsøgere til det centralafr­ikanske land.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? – For os har det vaeret vigtigt at lave forarbejde­t først; briterne har en anden tilgang, siger udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek.
FOTO: JENS DRESLING – For os har det vaeret vigtigt at lave forarbejde­t først; briterne har en anden tilgang, siger udlaending­e- og integratio­nsminister Kaare Dybvad Bek.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark