Ekstra Bladet

CAMILLA TILSTÅR I HVIDVASK-SAG OM 30 MIA.

49-årig kvinde erkender sin rolle i organisere­t hvidvask, hvor lyssky danske selskaber sendte og modtog enorme skjulte pengestrøm­me via Danske Banks skandalera­mte estiske filial

- PER MATHIESSEN pma@eb.dk

Anklagemyn­digheden har taget første stik hjem i en kaempe sag om hvidvask med direkte forbindels­e til Danske Banks skandalera­mte estiske filial.

49-årige Camilla Christians­en erkendte sig i går skyldig i forsøg på hvidvask for knap 30 milliarder kroner via den nu lukkede bankafdeli­ng i Estland. Det kom frem under en tilståelse­ssag i Københavns Byret.

I retten erkendte kvinden, at hun i perioden 2008 til 2016 har vaeret tilknyttet to danske anpartssel­skaber, som administre­rede 40 danske kommandits­elskaber, hvis eneste formål var at skjule de reelle ejere og gigantiske pengestrøm­me for myndighede­rne i Danmark

og udlandet.

– Selskabern­e var konstruere­t, så transaktio­nerne blev skjult for myndighede­rne i Danmark, Baltikum og Rusland, og så man undgik at betale skat, forklarede hun i retten.

Camilla Christians­en – der har litauisk baggrund og boet i Danmark i godt 20 år – afsoner i forvejen en faengselss­traf. Sidste år blev hun i Østre Landsret dømt tre år og 11 måneders faengsel samt udvisning i en anden sag om hvidvask for 140 millioner kroner.

Hun var helt nødvendig

– Der sidder vigtigere personer bag Camilla Christians­en, som har trukket i trådene. Men hun har vaeret helt nødvendig for, at det her har kunnet lade sig gøre, sagde den ene af sagens to anklagere, Lisette Jørgensen, i byretten.

Kvindens forsvarer, advokat Peter Secher, spurgte under retsmødet sin klient, om hun godt vidste, at konstrukti­onen med at indsaette stråmaend som direktører i de mange kommandits­elskaber var at skjule pengestrøm­mene for myndighede­rne.

– Ja, selvfølgel­ig, svarede Camilla Christians­en. Hun forklarede yderligere, at stråmaende­nes eneste rolle var at underskriv­e en fuldmagt til de ukendte ejere af kommandits­elskaberne, som derefter kunne føre fordaekte pengestrøm­me til skattely-destinatio­ner som De Britiske Jomfruøer, Seycheller­ne og Malta.

Historisk beløb

Specialank­lager Lisette Jørgensen beskrev sagen som organisere­t kriminalit­et, der var sat i system – og understreg­ede, at beløbet er af en hidtil uset størrelse i danske sager om hvidvask.

Anklagemyn­digheden har ikke dokumenter­et, at de voldsomme pengestrøm­me stammer fra kriminalit­et - og gerningspe­rioden var før den danske ’hvidvask-lov’ blev strammet. Derfor handler sagen ’kun’ om forsøg på hvidvask.

Der falder dom i Camilla Christians­ens sag i naeste uge. To andre personer – en kvinde og en mand – er sigtet i samme sagskomple­ks.

Der sidder vigtigere personer bag Camilla Christians­en, som har trukket i trådene

 ?? FOTO: NIELS HOUGAARD/RITZAU SCANPIX ?? Den 49-årige varetaegts­faengslede kvinde er beskyttet af navneforbu­d. Sagen mod hende begynder til september. Ifølge anklagemyn­digheden er hun central i et kriminelt netvaerk.
FOTO: NIELS HOUGAARD/RITZAU SCANPIX Den 49-årige varetaegts­faengslede kvinde er beskyttet af navneforbu­d. Sagen mod hende begynder til september. Ifølge anklagemyn­digheden er hun central i et kriminelt netvaerk.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark