Ekstra Bladet

DET ER ET BRUTALT VÅBEN

Knive optraeder i mindst en tredjedel af alle drab, og det er et modbydelig­t våben, fastslår det tidligere HA-medlem Jørn Jønke Nielsen

- SUNE FISCHER fish@eb.dk

I sidste uge blev en 31-årig mand draebt af knivstik i Københavns Sydhavn, mens en anden mand blev alvorligt kvaestet.

En 33-årig er anholdt i sagen og sigtet for drab og drabsforsø­g. Hvad der gik forud, ved kun sagens parter, og politiet har foreløbigt ikke ønsket at kommentere et muligt motiv. Men sagen viser igen, at knive er livsfarlig­e.

Det bekraefter det tidligere HA-medlem Jørn Jønke Nielsen, der ved flere lejlighede­r har vaeret indblandet i episoder, der involverer knive.

– Kniven er et farligt og brutalt våben, og alle de selvforsva­rseksperte­r, jeg igennem tiden har talt med, har sagt, at man skal løbe vaek. Eventuelt skal man finde et passende redskab at forsvare sig med. En cykel eller en klapstol, fortaeller Jønke.

Blev selv ramt af stik

– I et slagsmål går det som regel staerkt, og hvis man står over for en, der forstår at bruge en kniv, så er man faerdig, vurderer den tidligere HA’er.

27. december 2007 blev han og AK81-medlemmet Espen Hertz overfaldet af en mand med indvandrer­baggrund, mens de ventede på noget grillmad i AEgirsgade på Nørrebro.

Efterfølge­nde blev Jørn Jønke Nielsen anholdt og sigtet i sagen, men året efter blev han frikendt, da landsrette­n fandt, at der var tale om nødvaerge.

– I første omgang var det jo Espen, han gik efter. Det var mørkt, og vi begyndte at bokse ham, fortaeller eks-rockeren, der selv blev ramt af stik adskillige gange – blandt andet taet på hjertet.

Det lykkedes de to at vriste kniven fra angriberen, som blev tildelt flere knivstik.

– Der farer mange ting igennem hovedet på en, blandt andet frygt. Men frygten skaerper sanserne til egen fordel, hvis man forstår at kaempe.

– Jeg husker, at jeg taenkte: ’Fuck, hvis ikke vi får fat på den kniv, så dør vi.’ Så frygten for døden blev et godt våben, fortaeller Jønke.

Som en gal tiger

Kort efter episoden blev duoen anholdt og sigtet:

– Til grundlovsf­orhøret sagde anklageren: ’I var jo to om ham’. Forstået på den måde, at hvis vi var to, så kunne vi sagtens klare ham, men det er jo det rene vrøvl. En knivstikke­r kan jo fare rundt i en flok mennesker som en gal tiger, fortaeller Jønke.

– Jeg er hverken kniveksper­t eller helgen. Men jeg har dog erfaring, fordi jeg har vaeret i flere knivslagsm­ål. Også hvor det er mig, der har brugt kniv.

– Der er mange, der efter AEgirsgade har sagt, at de skam også ville have gjort det samme og stukket ham. Men de fleste ved ikke, hvad de snakker om, før de selv har stået i en situation med kniv.

– Hvis man er oppe imod en knivbevaeb­net modstander, så kan jeg kun anbefale, at man tager benene på nakken, fastslår den tidligere HA'er.

Hvis man står over for en, der forstår at bruge en kniv, så er man faerdig

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Taet på at dø
Den tidligere HA’er Jørn Jønke Nielsen har haft flere episoder med knivvold helt taet inde på livet.
FOTO: ANTHON UNGER Taet på at dø Den tidligere HA’er Jørn Jønke Nielsen har haft flere episoder med knivvold helt taet inde på livet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark