Ekstra Bladet

Zelenskyj haedres af russere

-

Den ukrainske praesident, Volodymyr Zelenskyj, bliver 12. juni haedret med en pris opkaldt efter den myrdede russiske opposition­spolitiker Boris Nemtsov.

Det fortaeller Nemtsovs datter Zhanna Nemtsova til det uafhaengig­e russiske medie Meduza. I 2021 gik prisen til den russiske opposition­spolitiker Aleksej Navalnyj.

Zhanna Nemtsova var selv vaeret med til at stifte Boris Nemtsov Foundation for Freedom, som uddeler prisen, efter at hendes far i 2015 blev skudt af ukendte gerningsma­end på åben gade i Moskva, kun få hundrede meter fra Kreml.

Nemtsova fortaeller, at der var flere ukrainske navne i spil, blandt andre Vitali Klitschko, borgmester­en i Kiev.

’Den frie verdens leder'

– Det var ikke en afstemning om praesident­embedet i Rusland, hvor der ikke er noget alternativ (til Putin, red.). Det er en velfundere­t holdning hos fondens grundlaegg­ere og bestyrelse, siger Nemtsova.

– Vi giver prisen for det, personen har gjort her og nu, i år. Og nu og her forblev Volodymyr Zelenskyj i Kiev (efter invasionen, red.) og besluttede at forsvare sit hjemland sammen med sit folk. Han viste mod.

– Vigtigst af alt forventede ingen det af ham. På en måde var der ingen, der tog Zelenskyj alvorligt. Jeg tror, at selv Vladimir Putin mildest talt blev overrasket over, at Zelenskyj viste sig at vaere en modig person. Lige nu er han den frie verdens leder, mener Nemtsova.

Zhanna Nemtsova forlod Rusland kort tid efter krigsudbru­ddet. Fonden, der baerer hendes fars navn, er registrere­t i Tyskland.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Volodymyr Zelenskyj udviste et usaedvanli­gt mod, da han valgte at blive i Kiev, selvom han vidste, at russerne efter deres invasion af Ukraine og belejring af hovedstade­n var ude efter ham. Det mod får han Boris Nemtsov-prisen for.
FOTO: RITZAU SCANPIX Volodymyr Zelenskyj udviste et usaedvanli­gt mod, da han valgte at blive i Kiev, selvom han vidste, at russerne efter deres invasion af Ukraine og belejring af hovedstade­n var ude efter ham. Det mod får han Boris Nemtsov-prisen for.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark