Ekstra Bladet

Viklet ind i sort sjal

-

Kvinden lå død med arme og ben bundet sammen. Om hendes hoved var viklet et sort sjal, og dyner var kastet hen over hende. Alt var rodet til i lejlighede­n, der også fungerede som butik, da der blev slået alarm til politiet.

Sådan begynder fortaellin­gen om enkefru Holms brutale død.

Hun blev fundet en juni eftermidda­g i 1919 i Valby i København. Kvinden lå med sjalet viklet om ansigtet og med fråde om munden. Liget var endnu varmt.

For datidens Opdagelsep­oliti, som det hed, stod det ikke klart, om sjalet havde forårsaget hendes død. Sagen blev efterforsk­et som drab, men teorien var, at hun var død under et røveri, og at behandling­en af hende havde haft som formål at uskadeligg­øre – ikke draebe hende.

Maskerede maend

Sporene førte til to unge maend, der kendte en slaegtning til enkefru Holm. De endte med at tilstå, at de mødte op maskerede, en af dem med en karnevalsm­aske.

De greb kvinden om halsen og vaeltede hende om. De bandt hende og tog sjalet, som lå i lejlighede­n og viklede om hendes hoved. Men – påstod de – de hørte hende hele tiden traekke vejret.

– Det er et eksempel på drab, hvor hensigten ikke var at slå ihjel, men at frarøve kvinden hendes midler. Deres påstand var i hvert fald, at det var et røveri, der gik galt, fortaeller Frederik Strand.

Da sagen kom for Højesteret, blev de to maend dømt til livsvarigt tugthus. Retten pointerede, at de med behandling­en af den aeldre dame måtte vaere klar over, at det var aldeles overvejend­e sandsynlig­t, at ’denne Behandling maatte føre hendes Død med sig og det maa endvidere anses bevist, at de derved har forvoldt hendes Død’, lyder det baseret på de gamle retsdokume­nter i bogen ’□n stump genstand’.

 ?? ?? Det sorte sjal og karnevalsm­asken er udstillet på Politimuse­et. Dengang gik de fleste kvinder med et sjal over skuldrene, når det blev køligt.
Det sorte sjal og karnevalsm­asken er udstillet på Politimuse­et. Dengang gik de fleste kvinder med et sjal over skuldrene, når det blev køligt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark