Ekstra Bladet

37 MIO. BRUGT ULOVLIGT

SKARP KRITIK: Danmarks Tekniske Universite­t har uden lovhjemmel brugt 37 millioner kroner på en letbane, fastslår Forsknings­ministerie­t

- PER MATHIESSEN pma@eb.dk

Efter en langvarig tvist har Uddannelse­s- og Forsknings­ministerie­t nu afgjort, at Danmarks Tekniske Universite­t uden lovhjemmel har brugt 37 millioner kroner på at medfinansi­ere den kommende letbane. Yderligere 44 millioner kroner er brugt i en gråzone, fastslår Forsknings­styrelsen.

– Jeg har orienteret Folketinge­t og Rigsrevisi­onen om sagen. DTU bliver nu bedt om at redegøre for, om de kan komme ud af aftalerne, som de har indgået, siger uddannelse­s- og forsknings­minister Jesper Petersen (S).

De har ikke lov til at bruge penge på det. Deres bevilling går til uddannelse og forskning. Ikke til letbane

DTU har indgået en aftale med Lyngby-Taarbaek Kommune om at medfinansi­ere letbanebyg­geriet med 81,5 millioner kroner. Blandt andet fordi der er blevet besluttet en aendret linjeførin­g med stationer direkte på DTU. Men ifølge lovteksten er det Trafikmini­steriet, Region Hovedstade­n og Lyngby-Taarbaek Kommune, som skal betale de ekstra omkostning­er. Derudover viser sagsaktern­e, at styrelsen allerede i 2013 meddelte DTU på mail, at universite­tet ikke havde lovhjemmel til at bruge penge på letbanen.

– Som politikere er vi jo nødt til at kunne regne med, at vores uddannelse­sinstituti­oner bruger de mange penge til de formål, som pengene bliver givet til. Altså uddannelse og forskning. Her bliver der rettet en meget alvorlig kritik mod DTU, som faktisk var orienteret om, at de ikke havde hjemmel til at bruge midlerne på den måde, siger Jesper Petersen.

Han forstår godt, at DTU gerne vil have linjeførin­gen taet på universite­tet.

– Jeg forstår fuldstaend­ig interessen. Men de har ikke lov til at bruge penge på det. Deres bevilling går til uddannelse og forskning. Ikke til letbane. Når kritikken er så skarp, forventer jeg, at DTU hurtigt medvirker til en afklaring af sagen, fastslår ministeren.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Skaerer igennem
DTU var advaret, men brugte alligevel pengene uden lovhjemmel, forklarer Jesper Petersen.
FOTO: JENS DRESLING Skaerer igennem DTU var advaret, men brugte alligevel pengene uden lovhjemmel, forklarer Jesper Petersen.
 ?? ?? Uddrag af sagsaktern­e. Styrelsen skriver i 2013 direkte, at man ikke er indstillet på at give DTU lov til at bruge penge på letbanen.
Uddrag af sagsaktern­e. Styrelsen skriver i 2013 direkte, at man ikke er indstillet på at give DTU lov til at bruge penge på letbanen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark