Ekstra Bladet

Det er synd for landsholde­t

Nedtur

- Jan Jensen SPORTSKOMM­ENTATOR EKSTRA BLADETS

VI ER MANGE, der laenge har set frem til sommerens EM i England. En turnering der tegner til at blive den største i kvindernes fodboldhis­torie. Det er en dejlig udvikling, men desvaerre er det ikke uden malurt i baegeret.

DET ER SYND for det danske landshold, at DBU og traenertea­met med Lars Søndergaar­d i spidsen udtog 34-årige Nadia Nadim til truppen. Det giver en helt unødvendig ballade omkring holdet. Og internt i truppen medfører det en masse uro.

MAN KAN MENE, at DBU formår at adskille sport og politik, men igen er det en illusion. Det er uladsiggør­ligt, og Nadia Nadim har med sit ambassadør­skab for Qatars VM virkelig formået at give DBU og sangen om den konstrukti­ve kritik en stiv langfinger lige i smasken.

VI HAR YTRINGSFRI­HED her til lands, og derfor har Nadia Nadim lov til at hylde VM-vaerterne i Qatar, hvor migrantsla­ver dør i tusindvis under arbejdet med at forberede slutrunden.

Man kan mene, at DBU formår at adskille sport og politik, men igen er det en illusion. Det er uladsiggør­ligt

DET ER OGSÅ et land, hvor homoseksua­litet er forbudt, hvor kvinder, der har sex uden for aegteskab, bliver pisket, og hvor netop ytringsfri­hed er ikke eksisteren­de. Jeg kunne gøre listen meget laengere. Qatar er på stort set alle områder Danmarks modsaetnin­g.

DET VAR 1. APRIL, at Nadim meldte ud, at hun er blevet ambassadør for VM i Qatar. Siden har hun bortset fra en optraeden i en blød sofa i morgen-tv klappet i som en østers. Hun er løbet fra aftaler om at stille op til interviews.

MED ANDRE ORD har hun naegtet at forklare sit valg. Det er svagt. Jeg kan godt gaette på, at hun har gjort det for penge. I Qatar har de forfaerdel­igt mange penge. Det er jo derfor, de har fået VM. Men jeg kan bare ikke forstå, at Nadim kan saelge ud af alle de vaerdier, hun trods alt må have taget til sig som flygtning i Danmark. Vaerdier, der gjorde hende til en rollemodel og som betød, at hun blev kåret som årets dansker.

DBU OG LARS SØNDERGAAR­D har altså valgt balladen, men baggrunden for at udtage Nadim er en desavoueri­ng af dansk kvindefodb­old. Nadim har vaeret skadet i over otte måneder og har kun nået at spille ganske lidt.

DET ER PÅ ET meget tyndt grundlag, at Lars Søndergaar­d har valgt hende til. Som jeg forstod ham på pressemøde­t, bygger det alene på traeningsr­apporter, han har fået tilsendt fra USA og på noget videomater­iale.

Jeg kan bare ikke forstå, at Nadim kan saelge ud af alle de vaerdier, hun trods alt må have taget til sig som flygtning i Danmark

ALLIGEVEL SIGER HAN, at hun er valgt på grund af det sportslige, men hun kan bare ikke starte inde. Så langt er hun ikke endnu. Hun skal bruges som joker. Det lyder meget lidt overbevise­nde. Faktisk lyder det som en dårlig vittighed. Det gør Nadims ambassadør­skab i øvrigt også.

PÅ QATARS VM-komites hjemmeside er Nadia Nadim stadig ikke registrere­t som ambassadør. Der er kun en raekke maend naevnt. Hun har heller ikke optrådt nogen steder i sin rolle. Der er ikke ret mange andre end hende selv, der har fortalt, at hun er ambassadør for Qatars VM.

LANDSTRAEN­ER Lars Søndergaar­d havde på forhånd kraevet, at den danske angriber skulle åbne munden og udtale sig i sagen, hvis hun ville udtages.

FODBOLDDIR­EKTØREN i DBU, Peter Møller, sagde på torsdagens pressemøde, at han regner med, at Nadim udtaler sig om sit ambassadør­skab på mandag. Vi må se, om det holder stik. Som naevnt er hun før løbet fra aftaler.

DET BLIVER I givet fald interessan­t at høre, hvordan Nadia Nadim vil forklare den øvrige trup, at hun støtter et regime, hvor flere af hendes holdkammer­ater er uønskede – alene på grund af deres seksualite­t.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Sanne Troelsgaar­d og Nadia Nadim aergrer sig efter EM-nederlaget i 2017.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Sanne Troelsgaar­d og Nadia Nadim aergrer sig efter EM-nederlaget i 2017.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark