Ekstra Bladet

BESKIDTHOO­LIGAN-TRICK

De er Danmarks farligste fodboldfan­s – det har de papir på. Alligevel har danske klubber og politiet svaert ved at holde dem vaek fra stadioner

- RASMUS GLUD glud@eb.dk

Forestil dig, at du midt i et lydinferno kort før starten på københavne­rderbyet mellem Brøndby og FC København gør dig klar til at gå ind på stadion ved indgangen til stemningsa­fsnittet ’Sydsiden’.

Ud af det blå, rundt om hjørnet kommer en stor gruppe maskerede personer traskende i høj fart. De ved, hvad de skal.

De vil ind. Ind på laegterne. Men det er ikke alle, der er velkomne. Flere af dem har ikke engang billet. Hvad gør de så?

Som en lille haer stimler de taet sammen og bevaeger sig mod indgangen. Målet er at skabe forvirring, vaere truende, presse vagterne til at lave fejl og overse nogle i maengden.

Absurd, taenker du måske. Men faktum er, at det kan vaere taet på umuligt at stoppe hooligans på de danske stadioner, selvom politiet og klubberne for alt i verden vil undgå det. Det er virkelighe­den.

Skraemmend­e billede

Kevin Werner er en af dem. Han hører til blandt de mest voldelige hooligans i Danmark, men i sidste uge kunne Ekstra Bladet fortaelle, hvordan den nu forvarings­dømte voldsmand var på Brøndby Stadion i forbindels­e med en kamp mod AaB i 2018 og uddele taesk, efter at han havde optrådt voldeligt i et Superliga-opgør bare 72 timer forinden. Derudover havde han gentagne gange befundet sig på stadion på Vestegnen, selvom han var registrere­t i Rigspoliti­ets såkaldte hooliganre­gister.

Politiinsp­ektør ved Københavns Vestegns Politi Mogens Lauridsen tegner et mildest talt skraemmend­e billede af, hvordan hooligans – som Kevin Werner – slipper afsted med at få adgang til tribunerne, på trods af at de er i karantaene.

Psykologis­k pres

Gate crashing, kalder politiinsp­ektøren det.

– De ankommer meget sent, de kommer mange, og så skaber de et enormt tryk på indgangene. Det kan vaere med til at afføde et psykologis­k pres på dem, der står og kontroller­er de her personer, fordi det ofte medfører et kaos. På den måde kan der opstå smuthuller, siger Mogens Lauridsen.

– Typisk lykkes det ikke for dem, men nogle gange gør det, og så bliver de ikke kontroller­et lige så grundigt, som de burde.

– Men det er mit indtryk, at klubberne er meget seriøse omkring det. Vi har allesammen en interesse i, at de ikke får adgang til kampene, for der er jo en grund til, at de er havnet i registret, konstatere­r han.

Her gik det helt galt

Specifikt erindrer Mogens Lauridsen et opgør på Brøndby Stadion i november sidste år. Glasgow Rangers kom på besøg i Europa League-gruppespil­let.

Her var det gaesternes tilhaenger­e, der brugte tricket. Skotske fans pressede sig på ved indgangene, og selvom sikkerheds­vagterne fik assistance af politiet, kunne de intet stille op. De var simpelthen magtesløse.

– Vi havde virkelig meget politi til stede, men de kunne sgu dårligt nok holde dem vaek, fortaeller han.

Laes også lederen på bagsiden af 1. sektion.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Hårdkogte hooligans er forment adgang til samtlige stadioner i landet, men med en saerlig finte tvinger de sig alligevel ind til nogle af landets største fodboldkam­pe. Her ses den ene endetribun­e på Brøndby Stadion, ’Sydsiden’.
FOTO: LARS POULSEN Hårdkogte hooligans er forment adgang til samtlige stadioner i landet, men med en saerlig finte tvinger de sig alligevel ind til nogle af landets største fodboldkam­pe. Her ses den ene endetribun­e på Brøndby Stadion, ’Sydsiden’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark