Ekstra Bladet

I CHOK OVER DRAB PÅ FODBOLDDOM­MER

En amatørdomm­er med stor rutine blev overfaldet af både spillere og tilskuere i verdens vel nok mest voldelige land, El Salvador

- HANS-HENRIK HYBHOLT HARE haren@eb.dk

El Salvador er ramt af en tragedie og en skandale, der nu går verden rundt.

For en fodbolddom­mer, José Arnoldo Amaya, er død efter at have dømt en amatørkamp i hovedstade­n San Salvador.

Det viser sig, at den 63årige Amaya blev overfaldet på banen, efter han havde vist en spiller ud.

Holdkammer­aterne til den udviste blev angiveligt så rasende, at de gik til angreb på Amaya. Og det samme gjorde flere tilskuere, der invaderede banen.

Kendt af politiet

Amaya havde ingen chancer for at undslippe og fik først fred i ambulancen på vej til hospitalet. Guderne skal vide hvor lang tid der gik, inden den kom frem til fodboldban­en.

På hospitalet gik personalet i gang, men indre blødninger betød, at Amayas liv ikke stod til at redde.

– Jeg hørte om det over telefonen. Jeg var der ikke selv, siger hans søn, Jairo Amaya, til avisen Diario El Salvador.

– Jeg hørte bare, at en spiller havde overfaldet min far. Han skal have udvist ham, og så klikkede det bare for ham. Det så allerede skidt ud i ambulancen, og han døde senere, siger den knuste søn.

Foreløbig er én person blevet anholdt. Det har det lokale politi meddelt på Twitter. Der er tale om Juan Manuel Cruz Lorenzana. Og ham kender de godt.

– Den anholdte tilhører en kreds af forbrydere, terroriste­r, der er en del af den gruppe, der hedder Mao Mao. Denne forbrydels­e er et bevis på, hvad disse terroriste­r gør ved det salvadoran­ske folk, siger sikkerheds­minister Gustavo Villatoro.

Han henviser til den naermest ubegribeli­ge vold, El Salvador er hårdt ramt af – og har vaeret de seneste 30 år, siden borgerkrig­en sluttede.

Blodige opgør

Et utal af bander har haerget i mange år, og myndighede­rne har vaeret ude af stand til at håndtere det.

De senere år har de siddende praesident­er forhandlet med de største bander, og det har betydet faerre drab.

Tingene eskalerede dog pludseligt i slutningen af marts i år, hvor knap 100 mennesker blev draebt over 48 timer, hvilket myndighede­rne gav Mara Salvatruch­a og Barrio 18-banderne skylden for.

Alene 26. marts blev mere end 60 personer slået ihjel, hvilket er den blodiste dag siden slutningen på krigen i 1992. Ifølge avisen El Faro var der ingen tegn på, at ofrene havde direkte forbindels­er til banderne, ligesom drabene havde fundet sted på tvaers af det mellemamer­ikanske land.

Det nationale fodboldfor­bund skriver i en pressemedd­elelse:

– Vi fordømmer, beklager og tager afstand fra det fatale og fysiske angreb på dommeren José Arnoldo Amaya af falske fans og spillere under kampen, som han dømte på Tolucabane­n i San Salvador.

– Som forbund tager vi afstand fra alle voldshandl­inger, som sker på de forskellig­e idraetsare­naer i vores land.

Flest drab i verden

El Salvador er tidligere blevet kaldt det mest voldelige land i verden – når man sorterer de lande fra, hvor der er krig.

Den tyske analysevir­ksomhed Statista har så sent som i år El Salvador med 52,2 drab per 100.000 indbyggere øverst på listen over lande med flest drab. I verden.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Anholdt
Den anholdte tilhører en kreds af forbrydere og terroriste­r, lyder meldingen fra myndighede­rne.
Juan Manuel Cruz Lorenzana blev tilbagehol­dt efter angrebet på fodbolddom­meren.
FOTO: RITZAU SCANPIX FOTO: RITZAU SCANPIX Anholdt Den anholdte tilhører en kreds af forbrydere og terroriste­r, lyder meldingen fra myndighede­rne. Juan Manuel Cruz Lorenzana blev tilbagehol­dt efter angrebet på fodbolddom­meren.
 ?? PRIVATFOTO ?? 63-årige José Arnoldo Amaya blev overfaldet på banen, efter at han havde vist en spiller ud.
PRIVATFOTO 63-årige José Arnoldo Amaya blev overfaldet på banen, efter at han havde vist en spiller ud.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark