Ekstra Bladet

Okapier fik nervemedic­in

- THOR CARLSKOV tc@eb.dk

Der var opstandels­e i Københavns Zoo i sidste weekend, ligesom der samtidig var i Søndermark­en, som ligger kun få hundrede meter derfra.

Opstandels­en i Zoo var dog knap så euforisk og glad i låget, som den sikkert har vaeret på musikfesti­valen Syd for Solen, som blev afholdt i Søndermark­en.

– Okapierne var stressede på et niveau, hvor vi var nødt til at give dem beroligend­e medicin. Girafferne måtte vi lukke ind i stalden for at få daempet støjen omkring dem, siger Mads Frost Bertelsen, zoologisk direktør og dyrlaege i Københavns Zoo, til TV 2 Lorry.

– Det sker ellers aldrig, at vi må medicinere dyrene på den måde. Vi gjorde det én gang sidste år, hvor der blev lagt ny asfalt hele dagen. Men ellers er det i hvert fald ikke sket siden 2003, hvor jeg blev ansat, siger Frost Bertelsen.

Okapi døde af stress

Det er ikke første gang, at okapierne i Københavns Zoo har fået rystet nervesyste­met af høj musik.

Tilbage i 1994 døde en okapi, mens der blev afholdt prøver til en operakonce­rt i Søndermark­en. ❘følge Lorry havde okapien, der hed Katanda, hyperventi­leret, inden den gik i chok og døde.

□n obduktion slog siden fast, at dyret døde i en såkaldt ’hyper-excitation­stilstand’, hvor ophidselse­n bliver så voldsom, at hele systemet lukker ned.

❘følge Mads Frost Bertelsen udviste både okapier og giraffer nogle af de samme symptomer på ophidselse i sidste weekend. Det fik ham til at kontakte festivalen.

– Vi havde et par uger tidligere aftalt, at vi kunne kontakte festivalen, hvis der blev problemer. Det blev aktuelt lørdag aften.

– Vi havde en god dialog, og vi oplevede, at de var lydhøre og forsøgte at afhjaelpe problemet, så godt de kunne, siger Mads Frost Bertelsen.

Det sker ellers aldrig, at vi må medicinere dyrene på den måde

I familie med giraffer

Der lader til at vaere en god forklaring på, at både girafferne og okapierne i Københavns Zoo var ude af flippen over den høje musik fra Søndermark­en.

Giraffer og okapier er nemlig naert beslaegted­e og er de eneste medlemmer af familien Giraffidae.

Okapien lever i vild tilstand i Centralafr­ika. Den bliver halvanden meter høj, målt over skulderen, og to en halv meter lang. Vaegten ligger på mellem 200 og 350 kilo.

 ?? FOTO: CASPER H. CHRISTENSE­N ?? En praegtig okapi i København Zoo. Okapien er naerest beslaegtet med giraffen, selvom den har lidt zebrastrib­er.
FOTO: CASPER H. CHRISTENSE­N En praegtig okapi i København Zoo. Okapien er naerest beslaegtet med giraffen, selvom den har lidt zebrastrib­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark