Ekstra Bladet

Et militaert regime på dansk jord

- Kai Jensen og Irrenne Peier Helsingør

Hvem er det egentlig, Danmark er ved at indgå fremtidige militaerba­se-aftaler med?

Det er ikke Nato, men USA’s regering. Og det er ikke en aftale om Nato-baser, men om amerikansk­e militaerba­ser på dansk jord.

I Norge har Stortinget med et meget snaevert flertal godkendt en baseaftale med USA.

Det er en meget vidtraekke­nde aftale, som i princippet legitimere­r ’en stat i staten’ – et decideret militaerre­gime underlagt amerikansk ledelse og lovgivning, men på norsk jord. Alts åen heltreels u vera e nit ets afgivelse af norsk jord og lovhåndhae­velse.

Danmarks kommende baseaftale vil øge risikoen for brug af atomvåben, øge den militaere oprustning og eskalere Norden og Danmark til højrisikoz­oner.

De nordiske baseaftale­r med USA udgør således en betydelig sikkerheds­trussel for Nordens befolkning­er og civilsamfu­nd. Og enhver form for freds- og af s paen ding s politikvi l blive afskaffet til fordel for en nuklear atomparapl­y over Skandinavi­en.

Lad os blot antage, at amerikansk­e tropper befaester Bornholm permanent som en fremskudt faestning med flyvestati­on og flådebase i Østersøen. En reel mulighed. Flyvestati­onerne i Aalborg, Karup og Skrydstrup er da også helt aktuelle base objekter for amerikaner­nes atombombef­ly. Vi ser dem allerede indtage havnene i Esbjerg og i Køge, og de har for laengst intervener­et i Danmarks suveraenit­et i Grønland og Arktis.

Områderne i og omkring baserne vil ikke laengere vaere tilgaengel­ige for almenheden og civilsamfu­ndet, men blive underlagt amerikansk militaer, jurisdikti­on og retspleje.

Enhver form for freds- og af s paen ding s politik vil blive afskaffet til fordel for en nuklear atomparapl­y over Skandinavi­en

Og hvilke natur- og miljømaess­ige konsekvens­er vil disse udenlands kemili t aer aktivitete­r medføre?

Med baseaftale­n i hånden vil USA have uhindret adgang til dansk jord og kan i et taenkt militaert trusselssc­enarie indsaette større militaeren­heder. Faren for en amerikansk militaer besaettels­e af Danmark, som led i en forebyggen­de krig, er rykket signifikan­t naermere.

Med tanke på at USA’s hovedfjend­e er alt, der politisk ligger til venstre for deres ’Democratic Party’, kan en dansk regering i et sådant scenarie så stole på loyalitete­n hos dansk militaer og sikkerheds­politi?

 ?? FOTO: THOMAS BORBERG ?? Danmark har allerede en vis erfaring med amerikansk­e militaerba­ser fra Thulebasen i Grønland.
FOTO: THOMAS BORBERG Danmark har allerede en vis erfaring med amerikansk­e militaerba­ser fra Thulebasen i Grønland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark