Ekstra Bladet

’DE VIL GØRE HAM TAVS’

UDLEVERING VAEKKER BEKYMRING: Wikileaks-stifteren Julian Assange, der anklages for spionage, kan udleveres til retsforføl­gelse i USA, oplyser de britiske myndighede­r

- THOR CARLSKOV tc@eb.dk

Amerikansk­e myndighede­r er fast besluttet på at gøre ham tavs, fordi de ikke kan lide det, han siger

Han er journalist og udgiver, og han bliver straffet for at gøre sit job

Da en langskaegg­et Julian Assange råbende blev slaebt ud af den ecuadorian­ske ambassade i London af fem-seks politibetj­ente i april 2019, forudså han måske, hvad der i sidste ende ventede:

En udlevering til retsforføl­gelse i USA.

Godt tre år senere er det netop, hvad der meget snart kan ske for medstifter­en af organisati­onen Wikileaks. For den britiske indenrigsm­inister, den konservati­ve Priti Patel, oplyste i går, at hun har godkendt udlevering­en.

– I dette tilfaelde har britiske retsinstan­ser ikke fundet, at det ville vaere urimeligt, uretfaerdi­gt eller retsstridi­gt at udlevere hr.

Caroline Lucas, britisk politiker

Assange, lyder det fra en talsmand for indenrigsm­inisteren.

– Ligeledes har de fundet, at udlevering ikke er uforenligt med hans menneskere­ttigheder, herunder hans ret til en fair retssag og ytringsfri­hed, og at han i USA vil få en passende behandling, herunder i relation til hans helbred.

Giver ikke op endnu

Julian Assange står af amerikaner­ne anklaget for blandt andet spionage, idet Wikileaks, som Assange er den altoversky­ggende frontfigur for, i 2010 og 2011 publicered­e en lang raekke klassifice­rede dokumenter angående krigene i Irak og Afghanista­n, hvilket angiveligt bragte amerikansk­e liv i fare.

Assange har 14 dage til at appellere afgørelsen, og det vil han med sikkerhed gøre, skriver Wikileaks i en pressemedd­elelse.

– Han er journalist og udgiver, og han bliver straffet for at gøre sit job, siger hans hustru, Stella Assange, ifølge BBC.

Assange-støtterne er ikke de eneste, der er bekymrede

Stella Assange, hustru

over udsigten til udlevering. Det er en lang raekke britiske journalist­er og politikere også.

Lederen af The Green Party, Caroline Lucas, kalder udlevering­en af Julian Assange for skamfuld.

’Amerikansk­e myndighede­r er fast besluttet på at gøre ham tavs, fordi de ikke kan lide det, han siger,’ skriver hun på Twitter.

Skadeligt for journalist­er

Den britiske BBC-veteran John Simpson ytrer sig også på Twitter:

’Journalist­er i Storbritan­nien og andre steder vil blive bekymrede over beslutning­en om at udlevere Julian Assange til USA – både af hensyn til hans helbred og for den praecedens, det skaber for journalist­er over hele verden,’ skriver han.

 ?? FOTO: HENRY NICHOLLS/REUTERS ?? Faelden klappede
Julian Assange kort tid efter sin anholdelse på Ecuadors ambassade i London 11. april 2019.
FOTO: HENRY NICHOLLS/REUTERS Faelden klappede Julian Assange kort tid efter sin anholdelse på Ecuadors ambassade i London 11. april 2019.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark