Ekstra Bladet

KAN AENDRE HAKKEORDEN TOTALT

Med et nyt teknisk direktiv skrider det internatio­nale motorsport­sFIA, forbund,FIA, ind for at begraense biler, der hopper for meget

- JONAS HÜTTEL Du kan altid traeffe en bedre beslutning, når det er på baggrund af data. Lad os begynde at måle hut@eb.dk

Formel 1-biler, som hopper på langsidern­e, har vaeret saesonens store samtaleemn­e. Faenomenet kaldes ‘porpoising’ og er en aerodynami­sk bivirkning af de nye biler, hvor størstedel­en af downforce skabes under dem.

Nogle teams er mere plaget af faenomenet end andre, og torsdag skred det internatio­nale motorsport­sforbund, FIA, ind med et drastisk nyt teknisk direktiv, som skal begraense hopperiet.

Mercedes og til dels Ferrari har vaeret hårdt plaget. Red Bull har derimod hurtigt fået styr på det.

– For år tilbage blev daekkene aendret midt i saesonen. Noget som det her, hvor du aendrer ved noget fundamenta­lt, kan aendre hakkeorden­en totalt. Er det fair? Nej, sagde Haas-teamchef Günther Steiner i Montreal.

Anført af Mercedes-duoen George Russell og Lewis Hamilton blev der talt med store ord efter Aserbajdsj­ans Grand Prix. Britisk presse spekulered­e sågar i, hvorvidt den syvdobbelt­e verdensmes­ters ryg ville blive klar til denne weekends race i Montréal.

Tolket intensivt

Men allerede under fredagens kørermøde var det emne for mange andre af kollegaern­e.

Red Bull tolkede kampagnen som et forsøg på at få en konkurrenc­efordel fra teams, som ikke havde vaeret dygtige nok til at undgå faenomenet.

Direktivet bliver stadig tolket intensivt i paddocken, og ingen kender endnu de fulde konsekvens­er eller regler.

Der er blevet lyttet til kørernes bekymringe­r fra FIA, men direktivet kan meget vel vise sig at ende som en ulempe for hold som Mercedes.

For det bliver indført af sikkerheds­maessige årsager. FIA laegger vaegt på, at når man ofte kører over 300 km/t., skal kørerne kunne koncentrer­e sig om det uden samtidigt at håndtere ekstrem traethed eller rygsmerter.

Så man vil nemlig saette en graense for, hvor meget en bil må ‘hoppe’. Hvordan det skal regnes ud, er man i gang med at finde ud af med hjaelp fra holdene. Potentiell­e straffe er der heller ikke styr på endnu.

Fordi ingen kender alle detaljer endnu, vil Günther Steiner ikke faelde endelig dom over aendringen.

– Vi skal først og fremmest se på, hvad der kommer ud det. Jeg har aldrig haft problemer med at undersøge noget. Du kan altid traeffe en bedre beslutning, når det er på baggrund af data. Lad os begynde at måle, og så tager vi den derfra, siger han.

– Hvor meget du kan leve med ’porpoising’ og hopperi er en del af at finde mere performanc­e. I Baku var vi for taette på graensen i første og anden traening, siger han.

Problem hos Magnussen

Ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r var det så slemt om fredagen i Kevin Magnussens cockpit, at danskeren visse steder ikke kunne foretage justeringe­r på rattet eller laese sit display.

– Ja, der er en sikkerheds­faktor, siger Haas-teamchefen.

– Men der er en nem løsning. Haev ridehøjden (bilens frihøjde). Men så kører du langsommer­e, og hvem ønsker at køre langsomt?

Det var, hvad Haas var nødt til at gøre i resten af weekenden, men også hvad teams som Mercedes kan blive tvunget til. Hvis ikke FIA finder på noget helt andet for at begraense ‘porpoising’.

– Lige nu kender jeg ingen detaljer. Jeg skal tale med mine folk. Alle prøver at finde ud af det, siger Steiner.

 ?? FOTO: CARL BINGHAM/HAAS F1 TEAM ?? Haas-teamchef Günther Steiner afventer detaljerne, før han faelder endelig dom over initiative­t.
FOTO: CARL BINGHAM/HAAS F1 TEAM Haas-teamchef Günther Steiner afventer detaljerne, før han faelder endelig dom over initiative­t.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark