Ekstra Bladet

FORSKERE SLÅR ALARM

Der kraeves akutte anbefaling­er for børns skaermtid i Sverige – ikke muligt i Danmark, siger Sundhedsst­yrelsen

- KIM VANGKILDE

❘ ngen skaermtid overhovede­t til børn under to år og maksimalt én time om dagen for børn mellem to og fem år. Jo mindre, jo bedre for barnet, lyder de nye norske anbefaling­er, som er baseret på verdenssun­dhedsorgan­isationen WHO’s retningsli­njer fra 2019 og 2020.

Hverken i Danmark eller Sverige finder man lignende anbefaling­er. ❘ Sverige har man i stedet fokus på at begraense stillesidn­ing og øge fokus på fysisk aktivitet.

Akut behov

Men det er utilstraek­keligt, mener ti svenske forskere, som slår alarm i et debatindla­eg i det landsdaekk­ende svenske dagblad Dagens Nyheter.

’Vi vil gerne gøre Folkesundh­edsstyrels­en (Sveriges sundhedsst­yrelse, red.) Skolestyre­lsen, foraeldre og andre relevante aktører opmaerksom­me på, at der er et akut behov for anbefaling­er, der begraenser brugen af digitale medier til de yngste’, lyder det i debatindla­egget.

Anbefaling­er har effekt

Forskerne henviser til flere studier i debatindla­egget, som blandt andet kaeder skaermforb­rug sammen med naersyneth­ed og fedme.

Nogle af studierne viser, at skaermforb­ruget risikerer at have en negativ effekt på børnenes sproglige udvikling og indlaering­sevne, mens andre kobler skaermforb­rug i en tidlig alder sammen med manglende motoriske og kognitive faerdighed­er.

Anbefaling­er vil kunne gøre en forskel for børnenes udvikling, skriver forskerne i debatindla­egget og henviser til at studie, som sammenlign­er familier i USA, hvor man har anbefaling­er for skaermforb­rug, med familier i Storbritan­nien, hvor man ikke har anbefaling­er.

Studiet konkludere­r, at det tyder på, at anbefaling­er har en effekt.

Umuligt i Danmark

❘ Danmark har man ligesom i Sverige ikke anbefaling­er med timetal.

De nuvaerende danske anbefaling­er er udarbejdet i 2020, og Sundhedsst­yrelsen har på nuvaerende tidspunkt ingen planer om at aendre dem.

’Spørgsmåle­t om skaermtid fylder rigtig meget i mange familier, og derfor ville det selvfølgel­ig vaere rart, hvis vi kunne sige ud fra forskninge­n, at børn må vaere på skaerme i så og så mange minutter, men der er et meget svagt evidensgru­ndlag for det, som WHO også selv påpeger’, lyder det fra enhedschef i Sundhedsst­yrelsen Niels Sandø i et skriftligt svar til □kstra Bladet og tilføjer:

’Det har ikke vaeret muligt at fastsaette specifikke tidsmaessi­ge anbefaling­er for skaermbrug på baggrund af det nuvaerende vidensgrun­dlag. Vi vurderer løbende den forskning, der er på området, og kommer der ny viden, der hviler på et solidt evidensgru­ndlag, vil vi inddrage den i vores videre arbejde.’

 ?? MODELFOTO: FLICKR/WAYAN VOTA ?? Skaermbrug har en raekke negative effekter på yngre børn, viser undersøgel­ser ifølge ti svenske forskere, som kraever anbefaling­er, der begraenser forbruget hos helt unge børn.
MODELFOTO: FLICKR/WAYAN VOTA Skaermbrug har en raekke negative effekter på yngre børn, viser undersøgel­ser ifølge ti svenske forskere, som kraever anbefaling­er, der begraenser forbruget hos helt unge børn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark