Ekstra Bladet

MERE END EN MILLION LID ER AF KRONISKE SMERTER

Professor: Mennesker med smerter har alt for få muligheder for behandling

- MARIE LADE

Smerter er en folkesygdo­m. Vi ved, at en ud af fem lider af kroniske smerter. Vi ved også, at det er afgørende at komme tidligt i et behandling­sforløb. For hvis man mister sin tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet, er der høj risiko for at komme ind i en ond spiral, hvor smerterne forstaerke­s kronisk, siger Lars ArendtNiel­sen.

Han er professor på Aalborg Universite­t og har i over 30 år forsket i smerter. Han mener, at der ikke er tilstraekk­eligt muligheder for mennesker med smerter til at få behandling i Danmark.

Derfor handler det for mange om at laere ’at leve med dem’. Vi har nogle smertecent­re, der er enormt vigtige, men der er alt for få af dem. Vi har brug for langt flere centre, hvor man kan arbejde på tvaers og give patientern­e den rådgivning, der skal til for at laere at kunne håndtere sine smerter bedst muligt, mener han

Man kan dø af smerter

– Man siger, man ikke dør af smerter. Men jo, det gør man. Det viser sig, at smerter forkorter din levetid – og jo flere smerter, jo kortere levetid. Det er faktuelt, at kroniske smerter reducerer din levetid, siger Lars Arendt-Nielsen.

Han mener, der bør vaere en national handlingsp­lan for smertepati­enter, ligesom der findes ved andre sygdomme som kraeft, diabetes og hjertekar-sygdomme.

– Der er flere, der lider af kronisk smertesygd­om end de andre tre sygdomme tilsammen. Og som smerteramt er der tilknyttet andre problemer: Man kan blive socialt isoleret, miste sit arbejde, blive mindre mobil, negativ deroute – og en masse andre følgesygdo­mme.

– Kan mange med ’kroniske smerter’ ikke bare vaere saerligt pylrede?

– Nej. Absolut ikke. Der er nogle dokumenter­ede fysiologis­ke årsager. Vi ved godt,

hvorfor vi får smerter – men problemet er, at nogle gange går de ikke vaek igen. Hos nogle begynder hele nervesyste­met at aendre sig. Vi plejer at sige, at der går ’allergi’ i smertesyst­emet. At det bliver lidt allergisk over for sig selv og forstaerke­r smerten, siger han:

– Det, forskerne leder efter lige nu, er er måde, hvor vi kan lukke for de smerteimpu­lser, der kommer.

Man siger, man ikke dør af smerter. Men jo, det gør man . Det viser sig, at smerter forkorter din levetid

– ❘ det at have ’kroniske smerter’ ligger, at det nok bliver ved.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ??
FOTO: LINDA JOHANSEN
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark