Ekstra Bladet

EN MODERNE SKUMVIN

Den catalanske skumvin Cava laves som man laver Champagne, men er på dejlig catalansk vis helt sin egen

- vinskriben­t NANA WAD

Cava er en populaer og nogen vil mene en moderne skumvin, som modsat de franske som Crémant og Champagne nok nyder et lidt mere folkeligt ry og image. Også hvad gaelder prissaetni­ng.

Man kunne tro, at Cava var en slags spansk efterligni­ng af fransk Champagne, noget spanierne havde fundet på for at kunne matche fransk stil.

Og sandt er det også, at Cava produktion­smaessigt laves på samme metode som Champagne, den mest omstaendig­e af dem alle, når det kommer til at skabe bobler i flasken.

Metoden, som tidligere gik under navnet Methôde Champanois­e, men nu om dage kun må benaevnes Methôde Traditione­lle (på spansk Método Traditione­lle), hvis den anvendes uden for Champagneo­mrådet er dog lige så spansk som fransk. □ller; med andre ord, det er ikke franskmaen­dene, der har patent på opfindelse­n, og det er usikkert hvem, der oprindelig­t fandt ud af, at der kom bobler i en almindelig hvidvin, hvis man satte en ny gaeringspr­oces i gang i den faerdige vin, og lod vinen hvile i en rum tid på de – med tiden – døde, grumsede gaerceller.

Denne metode opfattes som den bedste og mest produktion­sog tidskraeve­nde til mousserend­e vine, og er obligatori­sk for, at man må kalde en Champagne for Champagne, en Crémant for Crémant, men også historisk og lovgivings­maessigt for Cava.

Andre vine som f.eks. Prosecco behøver ikke, og gør det i reglen aldrig, anvende methôde traditione­lle.

Så cava er altså på ingen måde en slags pjattet boblevin, men en spansk mousserend­e med en lang historie og tradition. Cava er som Champagne underlagt restriktio­ner for geografisk oprindelse, druesammen­saetning, produktion og lagringskr­av.

Hjemme i Catalonien

Det er Catalonien, den nordøstlig­e region der hvor Barcelona ligger, der er hjemsted for Cava.

Cava laves som regel på tre spanske druer, som karakterma­essigt adskiller sig betydeligt fra de franske, og som netop giver Cava sin helt egen smag. Druerne med de sjove navne macabeo (også kendt som viura), xarello og parellada anvendes som regel som blend og bidrager med hver deres smag og profil.

Macabeo giver sprød friskhed og elegance, med lidt alder også lidt krydrede og nøddeagtig­e noter. Parellada er sørger for at cava’en kan fremstå behagelig og lidt cremet og xarello giver fylde, krop og struktur.

Andre druer må også anvendes, og det ses da, at en cava profilerer sig som 100 procent pinot noir eller chardonnay, men jeg mener, at lokalt er godt, traditione­r skal man ikke nødvendigv­is rende i røven, og Cava skal smage af Cava. De bedste Cava’er er dem lavet på 2 eller tre af de traditione­lle cava-druer.

Hvad får man så? Så får man en mousserend­e catalansk vin, der smager af meget!

Gode Cava’er har en intens, dyb og insisteren­de smag.

 ?? FOTO: HENRIK KASTENSKOV ?? Cava er ikke bare en pjattet boblevin, men en vin med både historie og tradition.
FOTO: HENRIK KASTENSKOV Cava er ikke bare en pjattet boblevin, men en vin med både historie og tradition.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark